Vaše raspoloženje ne smije zavisiti od tuđeg mišljenja: Savjeti psihologa kako postati srećna žena

Nezadovoljstvo dolazi kada se previše trudimo da slušamo druge i živimo po njihovom ukusu. 


Današanje vrijeme je takvo da se čini da moderne žene moraju da rade sve: grade odnose, karijeru, zarađuju pristojan novac, rađaju djecu, nađu vremena za sebe a pritom da izgledaju kao milion dolara. Ali često takva utrka za idealnim životom dovodi do neugodnih posljedica. 

Psihologinja Marina Veles, objašnjava zašto trčimo ka uspjehu i kako shvatiti šta nam je zaista važno. Danas društvo ne ograničava žene u njihovim ambicijama, pa one zbog toga pokušavaju da izvuku maksimum iz života. 



Žena se brine za budućnost i uznemiruje se zbog misli: „Imam skromnu malu platu, imam slabu poziciju na poslu“ ili „Ja sam samo žena i majka, nisam dovoljno korisna“. Upušta se bezglavo u posao, postaje oštra, zahtjevna i ohola prema sebi. 

Njoj je potrebno da radi i konačno postane bogata i uspješna. Ako se to ne dogodi, žena pada u očaj. Iznutra je razdiru misli koje je sprječavaju da živi srećno. Danas ženama treba "sve odjednom i sve najbolje", a to je pogrešno. 



I svaki element njenog života, uključujući i odnose, mora odgovarati uspješnoj slici koju ona stvara. Beskrajna potraga za uspjehom dovodi do stresa, umora, izgaranja i problema. Čak i kada poslije muke postignemo uspjeh, na prvu postižemo divljenje drugih ljudi, ali iznutra osjećamo prazninu koju ispunjava samo osjećaj nezadovoljstva. 

Shvatite da su samo osnovne potrebe zaista važne. To je da imate ono što vam je potrebno i neophodno. Sve ostalo čemu težimo je zarad našeg unutrašnjeg stanja, nikako radi nečega što drugi ljudi govore. Ne dozvolite sebi da zavisite od tuđeg mišljenja.

Kada se od društva okrenemo sebi, odjednom shvatimo da ne želimo avione, dijamante i Maldive. Za sreću nam je dovoljna mala kuća i skladna porodica.

Pokreće Blogger.