Ne priželjkujte dug život - Priželjkujte dobar: Genijalne riječi E. Hemingveja o starosti

Ernest Hemingvej je mnogo pričao o starosti. Iako nije mnogo volio taj period, dosta je znao o njemu.


“Starost je dar za osobu koja je uspjela da shvati život. Ovo nije mjesto za žaljenje za prošlošću. Ovo je drugo djetinjstvo” - govorio je čuveni Ernest Hemingway. On je starost smatrao drugim djetinjstvom, na koje ima pravo svaki čovjek. 

Djetinjstvo je tako kratak period, nekih dvanaest-petnaest godina, ali tako nezaboravan da pamtimo cijeli život – zašto? Kao djeca, živimo u sadašnjosti, u trenutku. Što smo stariji, to više živimo u mislima. Mislimo o prošlosti i budućnosti, o nečemu...



Ali rijetko živimo u sadašnjosti. Umjesto da živimo i obraćamo pažnju na današnji dan u kojem smo prisutni, mi bukvalno živimo u drugim periodima. Pokušavam ispraviti ono što je bilo ili promijeniti ono što može biti. “Kada starac nauči da živi za danas, starost će mu postati drugo djetinjstvo.” 

Razmišljanja o prošlosti i budućnosti je poput vira koji vas vuče u svoj vrtlog i na samo dno. “Ne priželjkujte dug život, ne hranite se iluzijama, postoji samo ovdje i sada i to je najbolje vrijeme!”. “Vaše godine ne određuju vaš život. 



Vidio sam stotine starih ljudi koji nisu imali ni četrdeset. Video sam stotine mladića koji su imali nešto više od sedamdeset godina. Dokle god čujete, vidite i osjećate, godine ne bi trebale određivati vaš život - imate sve da živite kao slobodna osoba koja može doživjeti sve na ovom svijetu.

Pokreće Blogger.