Neće vam spasti kruna sa glave ako ženi otvorite vrata: Pravila bontona između muškarca i žene

Bonton je skup univerzalnih pravila ponašanja koji važi za ljude širom svijeta bez obzira gdje žive.


Čini se da su osnove bontona prilično jednostavne - ponašajte se prema ljudima onako kako želite da se prema vama ponašaju i ne zahtijevajte više od njih nego što i sami dajete. I nije bitno da li se radi o ličnim odnosima ili uspostavljanju kontakata unutar društva. 

Međutim, s vremenom, bonton se sve više nadograđivao na neka osnovna pravila ponašanja i postao prava knjiga koju ljudi izučavaju i prate. Danas ističemo nekoliko pravila bontona u odnosu muškarca i žene. Pridržati vrata damama ili ih pustiti same da otvaraju? 



Dame, dozvolite muškarcima da se osjećaju kao jači pol i neka vam otvore vrata. Mnogima to imponuje. Muškarci, ako se žena spotakne ili oklizne, nemojte se podsmijavati ili stojati kao kip, pružite joj ruku da ustane. Pitajte je da li je dobro. 

Ako želite biti kulturni, onda se trebate pridržavati pravila bontona, ali ga možete malo i modifikovati. Muškarac bi po bontonu trebao hodati sa lijeve strane žene. Međutim, u praksi je bolje puštati ženu da izabere sa koje strane želi ići, jer mnoge žene vjeruju da imaju ljepši i ružniji profil lica. 



Na javnim mjestima, muškarac prvo treba pomoći dami da skine svoju jaknu ili kaput, pa tek onda skinuti svoju. Isto se važi i kada odlaze, muškarac bi prvo trebao obući nju pa tek onda sebe. Da li bi muškarac trebao nositi torbu umjesto žene? To je ipak idividualna stvar. 

Bonton ističe da muškarac treba pridržati torbu za ženu kada joj to zatreba ali ne i da je nosi umjesto nje. To zapravo može biti ponižavajuće za muškarca, jer nema ništa muževno u tome da nosi žensku torbu na javnom mjestu. Da li se slažete sa ovim pravilima bontona?

Pokreće Blogger.