Svoje živce stavite na prvo mjesto: Psihološki savjeti kako se nositi sa negativnim ljudima

Sigurno u vašem okruženju postoji ptica kukavica koja se redovno žali na nepravdu svijeta oko sebe i krivi sve oko sebe za svoje neuspjehe. Takvih se trebate dobro čuvati!


Psiholozi kažu da komunikacija sa toksičnim ljudima ne samo da vas može moralno uništiti, već i uzrokovati anksioznost, depresiju, hronični umor i druge neugodne probleme. Ako se ne možete distancirati od njih, na primjer ako je u pitanju kolega sa posla, pokušajte minimalizirati učinak te negativne energije.

To ćete učiniti tako što ćete pratiti psihološke savjete koje danas donosimo. Dakle, kako se zaštititi od uticaja negativnih ljudi? 1. Svoje živce stavite na prvo mjesto: Kada se suočite s toksičnim ljudima, ne pokušavajte se pravdavati ili ulaziti u duga objašnjenja - inače će to izgledati kao da im se pravdate.



Takvim pristupom izgubićete vrijeme i živce. Prema riječima stručnjaka, komunikacija sa toksičnim ličnostima često liči na borbu s vjetrenjačama - potrošite puno mentalne snage bukvalno ni za šta. Poštujte sebe, svoje živce i svoje želje. Ne žrtvujte svoje planove zarad nekoga ko to ne cijeni. 

2. Postavljanje granica: Kada imate posla s negativnim ljudima, odmah jasno definišite svoje granice i jasno im dajte do znanja da ih nikada ne smiju prelaziti. Ako se jako ružno šale na račun vašeg izgleda odmah recite da je to neukusna šala i da vas vrijeđa. 



Zauzmite se za svoje principe i zaštitite svoj lični prostor. Naučite da uljudno, ali odlučno odbijete nekoga ko pokušava da vas natjera da učinite nešto protiv vaše volje, prebaci svoje dužnosti na vas ili jednostavno "izlije" svoje probleme na vas. 3. Ne pričajte mnogo o svom životu: 

Kako ne biste postali laka meta energetskih vampira i drugih negativnih ličnosti, pokušajte da svoje planove ne dijelite ni sa kim. Ako osjećate da se oni oko vas počinju nezdravo zanimati za vaš život, prebacite razgovor na njihov život i slušajte šta će vam reći. U suprotnom rizikujete da ostanete bez ičega, gledajući kako vam sreća izmiče iz ruku i prelazi na nekog drugog.

Pokreće Blogger.