Strah od gubitka stvara gubitak: Psihološke smjernice kako se izboriti sa anksioznošću

Strah je najveći saboter svakog čovjeka. Kada mu dopuštamo da vlada nama tada dopuštamo i da vlada našim životom.


Strah od gubitka rađa gubitak... Što više drhtite i tresete se zbog nečega, veća je vjerovatnoća da ćete to izgubiti. Nije bitno šta je: stvar, posao, novac, veza sa nekom osobom... To je zakon univerzuma. Ako strahuješ da ćeš razbiti novu porculansku šolju ili novi skupi laptop - velike su šanse da hoćeš. 
 
Strah da se nešto izgubi ili pokvari odmah sve pokvari. Gubite upravo taj posao za kojeg ste se plašili da ćete izgubiti, baš taj posao zbog kojeg niste spavali noću, bili ste zabrinuti. I pokvarite upravo one odnose koje ste se toliko bojali pokvariti. 



Nemojte previše kopati duboko, nemojte se previše plašiti gubitka ili prljavštine. Jer sve ono u šta ulažete energiju (kroz misli i osjećaje) je obično ono što se ostvaruje. Zašto se to dešava? Zato što u svojim mislima oživljavate negativnu stranu i emocije koje se na kraju krajeva ostvaruju. 

Mnoge drevne mudrosti govore da ono što mislimo u svojim mislima i osjećamo u svom srcu je ono što se na kraju i ostvaruje. Obično onaj ko se prema svemu odnosi lakše - on ne gubi; samopouzdano korača kroz život i prihvata ono što se dešava u njegovom životu. 



Strah od gubitka je taj koji uništava sve. I sprječava nas da jednostavno uživamo u onome što imamo. Čak i kad postignemo neke stvari koje smo odavno priželjkivali ne stižemo uživati u njima jer se plašimo da ih izgubimo. Strah nas čini nespretnim i nezgodnim, tjera nas da griješimo i sumnjamo. Budite zadovoljni onim što imate i uživajte u tome dok imate.

Pokreće Blogger.