Čuvajte se čovjeka koji priča loše o svojim prijateljima: Kako prijatelji postaju stranci?

Ako vaš prijatelj nije spreman da vas brani pred ljudima koji pričaju loše o vama - ni ne treba vam!


Ukoliko neki stranac kaže nešto loše o vama u prisustvu vašeg prijatelja, a prijatelj ni ne pokuša da vas odbrani ili zaštiti, šta onda očekivati od takvog prijatelja? Čovjek koji je vaš prijatelj bio je u vašoj kući, jeo, pio i hvalio muziku koju ste puštali, ali vas ipak ne može odbraniti pred drugima. 

Onda se desio drugi događaj na kom se on, sa svojim drugarima, rugao vama i vašoj muzici. Ovo je jedna banalna situacija, ali takve stvari se dešavaju uvijek. Obratite uvijek pažnju na raspoloženje, na ponašanje. Čovjek lako izda čovjeka, nije mu potrebno mnogo. 



Izdaja uglavnom bude tiha, neupadljiva i neočekivana. Ne očekujete da vas izda neko ko vam se predstavljao kao dobronamjeran i prijateljski nastrojen prema vama. Ne mora osoba koju smatrate prijateljem sama da kaže ili vam učini nešto loše.

Dovoljno je da se u društvu drugih ljudi složi sa onim ružnim izrečenim za vas, ili vas jednostavno ne odbrani, nego jednostavno bude tu i svjesno dozvoli da se o vama govori ili piše nešto ružno. Dakle, svojom tišinom i nedostatkom pobune ta osoba pristaje na ono što je izrečeno i izruguje vas. 



Nema potrebe da se vrijeđate ukoliko neki, vama nevažni ljudi, počnu da govore loše o vama. Pa svako ko nas ne poznaje ima neko mišljenje o nama na osnovu nekih čudnih stvari i zaključaka. Stranci imaju pravo da svoje nezadovoljstvo, ogorčenost i neprijateljstvo otvoreno pokažu, što oni najčešće i čine. 

Vi ne znate razloge za to. Možda oni vode hladan život, bez ljubavi i radosti i samo čekaju momenat kada će pronaći osobu koju će napraviti svojom žrtvom. Oni misle da imaju pravo na sve. Ali oni su potpuni stranci, ne bi trebalo da vam bude važno njihovo mišljenje i njihov stav o vama. 

Ukoliko se vaš prijatelj ovako ponese, onda je to drugačije. Međutim, onaj ko se ovako ponese prema vama nije vaš prijatelj. Takve osobe maknite iz svog života. I ne puštajte više u kuću. Ne pravite za njih ručkove i ne puštajte muziku. Oni jednostavno to nisu zaslužili. 

Ukoliko se prema vama odnose na način koji smo opisali, vrijeme je da pronađu drugu osobu koja će tako da ih ugosti. A onda će vjerovatno da izdaju i tu osobu. Za njih to nije ništa, ali za neke ljude je i mala izdaja mnogo. Zato oprezno sa ljudima – ne puštajte strance blizu sebe. Zar to nije lekcija kojoj nas uče još u djetinjstvu?

Pokreće Blogger.