Sindrom Pepeljuge - Trudite se više za druge nego za sebe: Zamka u koju upadaju mnoge žene

Dobra osoba je navikla da pomaže drugim ljudima i trudi se oko njih, i sa tim sebe zapostavlja.


Sjećate li se priče o Pepeljugi? Djevojka koja je živjela sa maćehom i zlim sestrama i svakodnevno bila izložena njihovom pritisku. Morala je da se brine o cijeloj kući, o svim njihovim potrebama i željama, a za uzvrat je imala siguran krov i krevet za sebe. Zvuči li vam to poznato? 

Čudno je da psihologija ima vrlo direktan uticaj na ovu priču. Nedavno sam pročitala nešto interesantno: „Ne znam kako da zavolim sebe. Spremna sam da učinim sve za druge ljude oko mene: da kupim najbolje stvari za njih, da im ugodim i ne smeta mi što moje stvari nisu nove i što nije sve po mom. 



Mami ću kupiti nešto novo, od plate ću da sredim kuću ili baštu, kupiću nešto djeci, ali samo sebi ne. Tako je i sa slobodnim vremenom, nemam ga za sebe. Nedavno je trebalo da imam slobodan dan, ali me koleginica zamolila da dođem da joj pomognem i jednostavno nisam mogla da je odbijem. 

Otišla sam kod nje da radim. Zaista više ne znam kako da to prevaziđem“. Ovo je tačno ono što nazivamo sindromom Pepljuge. Osobe koje rade sve za druge, a ništa za sebe. U stanju su da budu beskrajno strpljivi kad su u pitanju njihove potrebe. Ali svi imamo pravo na sreću, zar ne? 



Žene sa sindromom Pepeljuge ne misle baš tako. Ovo stanje se karakteriše kao patološka požrtvovanost. Odbijanje kupovine u korist muža, djece, kuće, nedostatak udobnosti i odmora, manjak slobodnog vremena će, prije ili kasnije, osobu koja se tako ponaša dovesti do depresije. 

Ali kako se otarasiti ovog stanja? Nikome ništa ne duguješ. Stara, ali nikako netačna izjava. Iako jeste majka, supruga, ćerka, sestra, vi ste ipak individua za sebe. Ostavite suđe i odmorite se. Uradite sve onako kako želite. Radite stvari koje vam prijaju. 

Skroz je u redu da vam stan ne bude uvijek savršeno uredan. Pa i vama treba odmor. Rasporedite odgovornosti. Ne možete za sve u domaćinstvu biti odgovorni samo vi. Podijelite odgovornosti i obaveze, naučite djecu da obavljaju kućne poslove. Budite sebični. 

Ponekad morate da budete sebični da ne biste zapostavili sebe. Trošite vrijeme i novac na sebe. Ljubav i briga o sebi je jako važna. Učite se tome. To mogu biti sitnice: šetanje, kupka u kadi, odlazak u kupovinu, vrijeme za sebe, odlazak na izlet – bilo šta u čemu uživate. Nadamo se da ćete zapamtiti da je jako važno da volite sebe!

Pokreće Blogger.