Jedina osoba kojoj trebate dati prioritet ste vi sami: Priča koja je zauvijek promijenila moj život

Mnogo toga čovjek je u stanju da pretrpi dok ne stekne iskustvo koje će ga ojačati. Zapravo, većina dobrih stvari i dolazi sa iskustvom. Tako je isto i kada govorimo o samopoštovanju. 


Današnji članak posvećujemo onima, koji sebi nisu na prvom mjestu, a trebali bi biti. Kroz korisne primjere, naučite da volite sebe. Navešćemo primjer jedne žene i njene posvećenosti porodici i poslu. Svojevremeno sam bila žena koja je bila spremna da u sred noći ustane i odradi nedovršene obaveze ili ispuni neke želje svojoj porodici. 

Isto tako sam bila spremna da se sa godišnjeg vratim na posao i riješim neki problem sa kojim su se suočili. Nije postojala opcija "Ne" u mom životu, i preuzimala sam gomile obaveza koje nisam morala. U odnosima sam se uvijek trudila da napravim harmoniju i mir. 



Kada sam imala slobodnog vremena posvećivala sam ga kući, da bude čisto, uredno, skuvano itd. Da moj suprug dođe kada je sve gotovo i da može da se odmara. Ponekad sam svoj posao obavljala noću i spavala svega nekoliko sati. Pored tuđih poslova, preuzimala sam i tuđe obaveze. 

Kući nisu znali ostaviti ništa da pritom ne pitaju gdje stoji, dok na poslu dodjeljeni su mi zadaci koje je prije toga obavljao neko drugi. I pored svega, nikada nisam htjela tražiti pomoć i dosađivati nekome. Bilo je dana kad mi je zaista trebala podrška i pomoć, a nisam tražila. 



Nakon povrede kičme, zaista nisam više mogla sama. Desilo se, da nisam dobila nikakvu brigu, podršku i razumijevanje. Svi su imali svoje obaveze i živote, a ja sam ostajala sama. Zapravo, ispostavilo se da mogu sve da odrade bez mene. 

Slučajno, u bolničkom hodniku srela sam čovjeka koje mi je zauvijek promijenio pogled na svijet, i hvala mu na tome. Čak sam bila spremna da ga ubjeđujem nakon dva sata razgovora, da i nije u pravu. Trinaest godina od tada, znam da živim život kakav želim, isključivo posvećena sebi. 

Nikada neću zaboraviti njegove riječi: " Čini se da jednostavno ne želite da volite sebe, ili bolje rečeno nemate vremena da volite sebe". Da zaključimo, od tada sam naučila da svako moje "Da" može biti i "Ne". Ne mjenjam više svoj raspored, zbog nekoga ko u zadnjem trenutku želi moju pomoć. 

Ne izlazim noću iz udobnog kreveta, kako bi udovoljila djeci. Ne trudim se da supruga lišim baš svih obaveza. I isto tako, ne javljam se na telefon kada mi se ne razgovara. Jednostavno, prvo naučite da volite sebe i poštujete svoje vrijeme. Vjerujte, ako nećete vi, neće ni drugi.

Pokreće Blogger.