I savršena veza se lako pretvori u toksičan odnos: Psiholog ističe 5 načina kako to spriječiti

Toliko se trudimo da pronađemo harmoniju između haosa modernog života i vlastitog zadovoljstva pa se često izgubimo u svemu. 


Najviše se borimo da pronađemo partnera koji će upotpuniti naš život, dijeliti iste intereste, pomoći u otkrivanju našeg karaktera i pomoći nam u našem samorazvoju. Ali koliko god čitali članke i savjete psihologa, i dalje ulazimo u veze koje kasnije postaju toksične.

Kako da se dodatno zaštitimo od njih i pobrinemo se da ne završimo u jednoj takvoj vezi? Psihoterapeut Veronika Sysoeva donosi nekoliko savjeta. Obratite pažnju na vaš odnos u vezi već na samom početku jer tad najbolje možete procijeniti stvari. Početak veze možda ne daje 100 posto iskrenu sliku partnera, ali neke sitnice mogu pokazati kojim će se smjerom veza odvijati. 1. Često nezadovoljstvo: Adekvatan partner će pokušati da vam konstruktivno kaže šta mu se tačno ne sviđa na vama, i pokušaće da riješi problem bez kritika i svađa. 

Ali toksičan partner će najvjerovatnije na sav glas isticati vaše mane i pokazivati svoje nezadvoljstvo zbog toga. 2. "Mi" se često govori: Da li vaš partner ne želi da planirate zajedno odmore, posjećujete rodbinu, obilazite prijatelje ili generalno radite neke stvari skupa? Ako se u njegovom rječniku, ili vašem, više koristi "Ja" nego "Mi" ta veza već nema dobru perspektivu. 3. Ravnodušnost: Nedostatak brige, odbijanje da radite na vezi, ravnodušnost partnera prema svemu što se dešava između vas - to uopšte nije dobra veza. 

Ako čujete „Nije me briga“ kao odgovor na bilo kakvu želju da poradite na svom odnosu, vi ste na pogrešnom putu. 4. Nedostatak komunikacije: Ako jedno od vas stalno smišlja izgovore kako se ne bi vidjeli ili čuli, ili ako radije idete negdje sa nekim drugim nego sa vašim partnerom - vaša veza će lako postati toksična, ako već nije. 

5. Neugodnost: Bliskost sa voljenom osobom nikada ne bi smjela biti teret partnerima. Prisustvo vašeg partnera vas možda ponekad iznervira u trenucima svađe, ali ako vas često nervira onda i ne biste trebali biti skupa. Ako primjetite jedan ili više od ovih signala u svojoj vezi pokušajte bolje poraditi na njoj. Ako ni to ne ide, bilo bi dobro da razmatrate druge opcije.

Pokreće Blogger.