Bolje da vas ostavi ranije nego da se zavlačite: 3 stvari koje bih voljela da sam znala prije razvoda

Razvod je bolno iskustvo čak i za one koji godinama žive u nesretnom braku i koji se nisu slagali. 


Ma koliko da ste izgubili emocije ili zašli u probleme sa svojim supružnikom i dalje je teško prolaziti kroz razvod. Ali od svega je najteže kada jedan supružnik ostavi drugog bez ijednog upozorenja ili objašnjenja. Tako se desilo u mom braku. 

Bila je to nedjelja kao i svaka druga. Sjedila sam na balkonu, pila svoju kafu i divila se svom vrtu. Tada je iz čista mira došao moj suprug i rekao da se seli i da ne može više živjeti sa mnom. Dugo sam se mučila pitanjima "kako ništa nisam primjetila" i "šta sam mogla učiniti da to spriječim". 



Čitav svijet mi se srušio u toj jednoj njegovoj rečenici i trebalo mi je dosta vremena da se oporavim. Moj tadašnji život je pauziran, moja sreća je oteta, moji snovi su iščezli... Morala sam naučiti da živim drugačije nego što sam zamislila. 

Mnogi prijatelji su bili uz mene i tješili me. Da nije bilo njih moj oporavak bi trajao mnogo duže. Zato sa vama želim podijeliti nekoliko njihovih rečenica koje su mi pomogle da prebrodim sve. Voljela bih da sa ih znala ranije jer vjerujem da bi mi pomogli da budem drugačija i u braku.



1. "Gubitak jednog muškarca je dobitak za mnoge druge." Tako mi je rekla jedna prijateljica dok sam grcala u suzama. I zaista sam to shvatila. Zašto bi svoje suze trošila na čovjeka koji me je tako lako izdao kad mogu da budem sa nekim ko me želi. 

Taj dan sam se prvi put dotjerala i izašla u klub. Voljela bih da sam tu izreku čula prije razvoda jer se ne bih tako slijepo vezala za svog muža. 2. "Drugačije ne znači loše." To što se vaš život promijenio preko noći ne znači da će od sada sve biti loše. 

Promjene su neminovne i ne možemo im se oduprijeti. Bitno je samo da naučimo živjeti sa njima. 3. "Poslije svakog raskida ili izgubiš na težini ili se ugojiš - ti biraš šta će biti". Mislim da je najlakše prepustiti se tuzi i plakanju. Najlakše je vezati se za krevet i televizor i kukati zbog propasti vašeg braka.

Ali najlakši put je obično i najgori. Ono što je teško jeste skupiti snagu i nastaviti dalje kao jača i bolja osoba. Teško je početi raditi na sebi do te mjere da postanete osoba kakva ste uvijek željeli biti. Ali to što je teško obično najviše sreće i radosti donosi. I to je put kojim vam savjetujem da idete.

Pokreće Blogger.