Ne sudite ljudima - Oni sami sude sebi: Psihologija srećnog života

Još od davnina postoji izreka "Ne osuđujte ljude jer oni sami sebi sude." I to je zaista tako. 


Ne pripisujte drugim ljudima poroke i negativne osobine koje poznajete u sebi. Isto tako, ne vrijeđajte se na uvrede koje vam drugi govore a zapravo su ogledalo njih samih. Na primjer, ako vas neko nazove egoistom to znači da je ta osoba sama sklona egoizmu.

Ako vas neko nazove lošim čovjekom, bez nekog većeg razloga, to bi moglo značiti da ta osoba je sama loša, i vidi samo lošu stranu svega. Ali, isto tako i mi sami na druge reflektujemo ono što je u nama. Na primjer, ako nam se drugi ljudi čine tužnima to ne znači da su oni nužno tužni.



Već to znači da je tuga u nama, i zbog toga sve ostalo nam izgleda tmurno i depresivno. Ne shvataj sve buvalno u svojim procjenama, ne smatrajte nikoga istom osobom kakvom sebe smatrate. Kažu da lopov svuda vidi lopove, prevarant vidi prevarante, a poštena osoba misli da su svi pošteni. 

Na mnogo načina, to je istina. I svako će činiti greške na osnovu onoga što vidi - dobar čovjek će često biti iskorišten i nasamaren, prevarant će pogrešno osuditi mnoge dobre ljude itd. Mi nemamo mjerilo za druge ljude i ne možemo ih procjenjivati. 



Ne možemo suditi čovjeka koji radi neke stvari drugačije nego što bi mi uradili. Naša mjera nije njihova mjera, baš kao i naše cipele - nisu iste veličine ni oblika i ne mogu se porediti. Zato ne sudite ljudima na osnovu onoga što je u vama, pustite da to oni sami učine. 

Pokreće Blogger.