Pravilno duboko disanje je spas za nervozu: 3 psihološke tehnike za smirenje

Postoji nekoliko smirujućih tehnika koje bi vam mogle pomoći u napetim situacijama. Naučnici su dokazali da pravilno duboko disanje može vrlo brzo smiriti čovjeka. 


Sjetite se ovih psiholoških metoda uvijek kada ste pod stresom ili kada vam je potrebno da se smirite na prirodan način. Zatvorite oči, polako brojite do 10: Ova je tehnika najjednostavnija od svih. Zatvorite oči, udaljite se od svega i počnite brojati. 

Ne žurite, možete razmišljati o nečemu ugodnom za vas, na primjer, o predstojećem odmoru ili divnim događajima iz prošlosti. Sjetiti se vrhunaca svog života u kojima ste zaista bili srećni. To će vam pomoći da probudite ljepše osjećaje u vama koji će vam pomoći da se izborite sa svim negativnim. 



Duboko dišite: Ako osjećate da vas neka situacija nekako pritiska, počnite disati duboko. Polako disanje smanjiće vašu anksioznost. Stavite ruku na trbuh, nekoliko puta polako udahnite i polako izdahnite. Udah bi trebao trajati 4 sekunde, zadržite dah na 7 sekundi i zatim puštajte izdah 8 sekundi.

To je popularna 4-7-8 metoda za smirenje. Tehniku ​​morate nastaviti do potpunog smirivanja i opuštanja. Uživajte u trenutku: Uvijek se u potpunosti fokusirajte na ono što trenutno radite. Ako ste odlučili uzeti pola sata ujutru za jutarnju kafu onda uživajte samo u toj kafi. Ostavite telefone i tehnologiju. 



Ili kada jedete, ne gledajte televiziju. Mnogo je bolje da svu svoju pažnju posvetite tom jelu. Obratite pažnju na ukuse koje osjećate, teksturu hrane, osjećaj zadovoljstva... Na taj način ćete više biti prisutni u sadašnjem trenutku što je jako bitno. Uživajte u cijelom procesu. 

Pokreće Blogger.