Stres je čovjekov veliki neprijatelj - 5 savjeta psihologa kako da ga izbacite iz sebe

Anksioznost, stres i netrepeljivost su emocije koje loše utiču na naše stanje. Koliko god bilo nemoguće izbaciti ih totalno sa dnevnog reda ipak je važno naučiti ne pasti na njihov uticaj i smanjiti izloženost njima. 


Da biste to uspjeli slijedite sljedeće psihološke savjete: 1. Smanjite unos kofeina i povećajte unos vode. Ne nalazi se kofein samo u kafi, već i u čajevima, gaziranim pićima i energetskim napitcima. Kofein je stimulans i može dovesti do preosjetljivosti na stres i stresne situacije. 

Zato je bolje smanjiti njegov unos i fokusirati se na unošenje dovoljno vode u organizam. 2. Uvedite vrijeme za relaks u svojoj svakodnevnici. To može biti ujutro, uveče ili bilo kada imate vremena da napunite baterije. Mnogi ljudi to čine rano ujutro. 



Probude se sat-dva prije izlaska iz kuće i u to vrijeme popiju kafu, slušaju umirujuću muziku ili jednostavnu uživaju u svom vremenu. Vrlo je važno da imate ovo vrijeme za sebe u kojem ćete se osjećati smireno. 3. Ne odlažite stvari za sutra. 

Kada odlažete stvari u svojim mislima dolazi do nepotrebnog razmišljanja o tome. Iako mislite da ste sebe poštedili muke tako što nešto nećete obaviti taj dan, zapravo ste sebe bacili u okove nepotrebnog razmišljanja kako to sutra morate uraditi. 



Na taj način raste i nivo stresa u vama. 4. Vježbajte. Fizička vježba je najbolji način da ojačate svoj um. Istraživanja su pokazala da vježbanje jača centralni nervni sistem i proizvodi više hormona sreće u nama. Zato je veoma važno da uvedete trening u svoj sedmični raspored.

5. Pronađite vrijeme za potpuni reset. Ostavite telefone, računare, knjige i sve ostalo zbog čega naprežete svoje oči. Otidite u prirodu, udobno se smjestite i jednostavno uživajte u pejsažima. Telefon možete ponijeti ako ćete ga koristiti na sljedeći način - Pustite inspirativnu audio knjigu ili meditacijsku muziku i uživajte u slušanju.

Pokreće Blogger.