Sretna supruga - sretan brak: Naučnici vjeruju da je sreća žene u braku mnogo bitnija

Stara poslovica koja glasi "Sretna supruga, sretan brak" je istinita i naučno dokazana. 


Tako je studija koju su proveli naučnici sa Univerziteta Rutgers pokazala da porodična sreća direktno zavisi od toga je li supruga sretna u braku. Ako je ona nesretna, onda je i njen suprug nesretan i veza se može smatrati neuspjehom. Ako je muž nesretan, onda to na odnos manje utiče. 

U studiji koja je obuhvatila 394 parova koji su bili u braku, utvrđeno je da ženska sreća igra veliku ulogu u uspjehu braka, i da su muškarci generalno sretniji u vezama od žena. Što se tiče ukupnog životnog zadovoljstva, muška sreća izravno je povezana s tim koliko je žena sretna svojim brakom. 



Istinitost izjave “sretna supruga - sretan brak” je zbog činjenice da je želja sretne žene da udovolji svom mužu uvijek jača. Autor studije Deborah Carr objašnjava: „Ako je supruga zadovoljna svojim brakom, pokušaće mužu pružiti samo pozitivna iskustva zajedničkog života. 

Vjerovatno će ga više slušati, pružiti mu više emocionalne podrške i češće ponuditi pomoć u svakodnevnim aktivnostima. " Sve ovo skupa doprinosi izgradnji trajnih veza. Carr napominje da će vam žena, ako je nesretna, reći to kroz konflikte koje vam često servira. 



Dok će muškarac svoje nezadovoljstvo držati u sebi i pokušavati ga izbaciti u nekim drugim aktivnostima. Dakle, sve se svodi na komunikaciju. Brak može biti istinski uspješan samo ako su obe strane spremne izraziti svoja osjećanja, čak i ako to našteti partneru. 

Bračni parovi jednostavno moraju biti otvoreni i ne sramiti se svojih osjećaja. Naravno, niko ne može dati nikakve garancije, ponekad je brak jednostavno osuđen na propast. Ali ako se u braku muškarac brine o sreći svoje žene - razvod postaje tuđi problem.

Pokreće Blogger.