Psiholog Gotman je umio procjeniti koja veza nema budućnost: 3 stvari su najbolji pokazatelji

Istraživanje dr. Gottmana započelo je 1972. godine, a nastavlja se i danas među ljubavnim parovima. 


U njegovim studijama učestvovalo je preko 3000 parova - što mu je omogućilo da identifikuje specifične obrasce ponašanja među njima, i za to vrijeme ih podijelio u 2 grupe koje je nazvao „majstori“ i „uništavači“ odnosa. 

Međutim, tek kad se udružio sa svojom briljantnom suprugom dr. Julie Schwartz Gottman, Gottmanova metoda je dostigla vrhunac svog uspjeha. Gottmanovi su nas naučili o tome šta funkcioniše, a šta ne funkcioniše u vezama? Gotmanovo otkriće zaista se svodi na tri stvari: 



1. Tretiranje partnera kao najboljeg prijatelja. Saznajte šta se događa u svijetu vašeg partnera. Postavljajte pitanja koja pokazuju da ste zainteresovani za njegov svakodnevni život. Ponekad u moru obaveza zaboravimo upitati partnera kako se osjeća. 

Vremenom to može stvoriti ozbiljnu štetu na vezi, a to se može spriječiti sa jednostavnim pitanjem: "Kakav ti je bio dan?" 2. Rješavanje sukoba na nježne i pozitivne načine: Izbjegavajte kritiku ili krivicu, a umjesto toga fokusirajte se na vlastite potrebe. 



Na primjer, umjesto da kažete: „Nikad ne pomažeš u kući“, recite „Kući je potrebno čišćenje i zaista bi mi značilo ako mi pomogneš u tome.“ Izbjegavajte izjave "Nikad ..." ili "Uvijek ..." 3. Mogućnost popravljanja odnosa nakon sukoba i negativnih interakcija.

"Sukob je prilika da naučimo kako s vremenom više voljeti." - Dr. John Gottman. Da biste uspješno popravili odnose, morate preuzeti odgovornost, čak i ako je to samo dio problema. Može biti teško priznati da griješite, ali dr. Gottman popravljanje smatra jednom od najvažnijih vještina odnosa. 

Ne možemo uvijek izbjeći sukob, nismo savršeni, pa kad parovi pogriješe bitno je imati načine za popravak veze. Sukob zapravo može produbiti intimnost i zbližiti parove ako umijete pronaći način da ga riješite. 

Sposobnost popravljanja odnosa parova izravno je povezana sa snagom njihovog prijateljstva. Loši parovi imaju skoro isti broj sukoba koliko i sretni parovi, samo što ti pokušaji popravke kod loših parova obično ne funkcioniše jer se ti partneri ne osjećaju blisko, prihvaćeno ili dovoljno sigurno u vezi.

Pokreće Blogger.