Razumijevanjem gradite vezu, kritikama je rušite: 7 navika koje spajaju partnere da dubljem nivou

U početku svake veze sve izgleda savršeno. Ali s vremenom problemi počnu da se naziru u vezi. Prema psiholozima, glavni razlog svađe među parovima su žalbe na nedovoljnu pažnju, ali ima i drugih uzročnika. Zato je važno razumjeti korijen problema. 


Možete se posvađati zbog neoprane šoljice, dok se zapravo iza te svađe krije nezadovoljstvo zbog nečeg drugog. Evo što možete učiniti za poboljšanje vaše veze: 1. Prije svega, pokušajte razumjeti svog partnera. Kad čujete neku vrstu prigovora od svog partnera, to doživljavate kao napad i kritiku. 

Umjesto što brzo planete pokušajte ga razumiti. 2. Zanimajte se za njegov stav. Trebate se prilagoditi svom partneru i zanimati za njegovo mišljenje. To će ga razoružati i ublažiti napetost. Možda se i dalje ne slažete s njim u nekim stvarima, ali postavljajući mu pitanje kako se osjeća, uspostavićete dobar odnos. 



3. Koristite empatiju za jačanje odnosa. Empatija je sposobnost da shvatite ili osjetite ono što druga osoba osjeća, sposobnost da se postavite na njeno mjesto. Kada partneru odgovorite empatijom, to produbljuje vašu vezu i stvara snažan osjećaj ugode i povjerenja. 

4. Vježbajte aktivno slušanje. To znači pažljivo slušati, a zatim reći partneru da ste ga razumjeli. Ne osuđujte i ne žurite sa savjetima. Poenta je u tome da vaš partner osjeća da ste ga čuli i da su vam njegovi osjećaji važni. 5. Shvatite da svi nosimo traume iz prošlosti. 



Svi dolazimo u veze sa starim emocionalnim prtljagom - od djetinjstva, prošlih veza, škole, porodice. Ali kad znate što bi moglo izazvati određenu reakciju u vama, tada možete biti spremni na nju i potisnuti svoju neprimjerenu reakciju. To je vrlo korisna navika u ljubavnim vezama. 

6. Naučite prepoznavati skrivene potrebe i osjećaje. Kad je vaš partner nesretan, žali se ili vas kritikuje, uvijek postoji neka skrivena potreba ili želja koju ne zna iskazati. U takvim trenucima zastanite, ne žurite sa reakcijom, već razmislite o tome što bi moglo stajati iza toga. 

7. Riješite probleme prije nego što prerastu u nešto više. Ne gomilajte probleme, ne odgađajte ih i nemojte misliti da sitnice nisu važne. Riješite sve rasprave i sukobe dok su svježi, kasnije bi mogli prerasti u nešto gore.

Pokreće Blogger.