Životne mudrosti kojima nas uči genijalni Ekart Tol - Najveći dio ljudskog bola je nepotreban

Izdvojili smo nekoliko bitnih odlomaka iz knjige "Moć sadašnjeg trenutka" genijalnog Ekart Tol-a.


"Prosvjetljenje znači ponovo postati svjestan Bića i ostati u tom stanju "osjećanja ostvarenosti"." "Um je izvanredan instrument ako se koristi ispravno. Međutim, ako se koristi pogrešno, postaje veoma destruktivan. Da se izrazim preciznije, ne radi se o toliko o tome da vi koristite svoj um pogrešno – uglavnom ga ne koristite uopšte. 

On koristi vas. To predstavlja bolest. Vi vjerujete da ste isto što i vaš um. To je zabluda. Instrument je preuzeo kontrolu nad vama." "Mnogi ljudi žive sa mučiteljem u svojoj glavi, koji ih neprestano napada i kažnjava, isisavajući njihovu životnu energiju. 



On je uzrok nevjerovatne bijede i nezadovoljstva, kao i bolesti." "Dobra vijest jeste ta da se možete osloboditi svog uma. To predstavlja jedino pravo oslobođenje. Prvi korak možete preduzeti upravo sada. Počnite da osluškujete glas u svojoj glavi što je češće moguće. 

Obratite posebnu pažnju na svaki obrazac koji se ponavlja, na gramofonske ploče koje se, možda, već godinama okreću u vašoj glavi. To je ono što ja podrazumevam pod "posmatranjem mislioca", što drugim riječima znači: slušajte glas u svojoj glavi, budite tamo prisutni kao svjedok." 



"Vaš um je instrument, alatka. On postoji kako bi se iskoristio za određeni zadatak, i kada je taj zadatak obavljen, vi ga odlažete na stranu." "Najveći dio ljudskog bola je nepotreban. On će sam sebe proizvoditi sve dok nekontrolisani um bude upravljao vašim životom." 

"Predajte se onome što jeste. Kažite "da" životu – i posmatrajte kako on počinje da radi za vas, a ne protiv vas." "Vrijeme uopšte nije dragocjeno – ono predstavlja iluziju. Ono što vi doživljavate nije vrijeme, već jedna tačka koja se nalazi izvan vremena: Sadašnji trenutak. On zaista jeste dragocjen. Što ste više usredsređeni na vrijeme – na prošlost i budućnost – to vam više nedostaje Sadašnji trenutak, najdragocjenija stvar koja postoji."

Pokreće Blogger.