Zašto nikada ne bih stavila muževe potrebe iznad svojih - Psiholog Elena Špundra objašnjava

Psiholog Elena Špundra objasnila je zašto se nikada ne bi žrtvovala zbog svog muškarca.


U mladosti sam bila šokirana pričom Jacka Londona "Hrabrost žene", u kojoj je, u teškim uslovima gladi žena žrtvovala svoj život radi muškarca. Od oskudne zalihe namirnica, uvijek je mužu davala više a sebi ostavljala manje nego dovoljno. Tada mi se činilo da je to primjer istinske ljubavi. 

Generalno, u literaturi ima mnogo primjera ženskog žrtvovanja i, što je jako zanimljivo - gotovo sve su napisali muškarci. Odnosno, muškarci tako zamišljaju idealnu vezu - da se zbog njih žrtvuju. Jedno pitanje se provlači - "Zašto?". Zašto biste radili ono što vam je neugodno? 



"Mislila sam da bi i on to učinio za mene" ili "Mislila sam, on će to cijeniti", ili" Mislila sam da je to ljubav. " Uglavnom daju, nadajući se da će dobiti nešto zauzvrat. Problem je što žena u početku ne postavlja granice neprihvatljivoga. Boji se da će muškarac otići ako mu postavi granice. 

I od toga, mnoge žene ulaze u veze nevoljene i nesrećne. Dajući mu puno u nadi da će dobiti zauzvrat. A šta je s partnerom? On je obična osoba. Ni ne pada mu na pamet da se žrtvuje za svoju ženu? On nema pojma kako da odvoji od svojih usta kako bi ostavio ženi više. 



Zato su potrebne granice u vezama. Zato, drage žene, čuvajte svoje srce, bubrege, jetru. Završimo ovu glupost. Žrtvovanje zbog nekog je način da vezujete osobu za sebe, i to nema nikakve veze s ljubavlju. Počnite davati sebi umjesto da dajete drugima.

Možda ćete tada moći "nahraniti" dijete u sebi koje je željno ljubavi i pažnje. I tada možete početi dijeliti s drugim, a ne žrtvovati se radi njih. A tamo gdje postoji iskrenost i sposobnost dijeljenja, to je već korak ka pravoj ljubavi.

Pokreće Blogger.