Što je muškarac inteligentniji to su manje šanse da će varati - Naučnici ističu zanimljiva otkrića

Kako istraživanja pokazuju, inteligencija muškarca igra veliku ulogu u tome da li će biti vijeran.


Naučnici sa Londonskog ekonomskog instituta vjeruju da inteligencija muškarca igra veliku ulogu u tome da li će biti vijerni svojoj partnerki ili ne. Prema njihovom mišljenju, što je muškarac inteligentniji manja je vjerovatnoća da će prevariti svoju partnerku.

Kako objašnjavaju britanski istraživači, inteligentni muškarci u podsvijesti smatraju monogamiju najkorisnijom i najsigurnijom opcijom za vezu između muškarca i žene. Oni se neće htjeti dovesti u rizik da izgube ono što imaju.



Ovi naučnici su takođe došli do zaključka da vjernost utiče vrlo povoljno na muškarca, dok bi preljube mogle uticati loše na njegovo cjelokupno stanje. Ovo shvatanje potiče iz činjenice da vjerni muškarci uživaju i mirnoi i skladu veze, dok muškarci koji varaju su u konstantnom stresu i prikrivanju.

Ranije su njemački naučnici otkrili da hormon oksitocin (hormon sreće) pomaže oženjenim muškarcima da ostanu vjerni svojim odabranicima. Dakle, da biste se osigurali da će vaš muškarac biti vijeran važno je da se pobrinete da je srećan pored vas.



Pored toga, eksperiment koji su proveli pokazao je da pod utjecajem ovog hormona oženjeni muškarci se trude da se drže podalje od drugih osoba koji dolaze kao potencijalno "iskušenje", čak i ako su vrlo atraktivne. 

Pokreće Blogger.