Uzalud vam bogastvo ako nemate unutrašnji mir - 5 načina da ostvarite dugoročnu sreću

Donosimo pet osnovnih principa za postizanje, ostvarivanje i zadržavanje unutrašnjeg mira.


1. Vježbajte dobrotu: Dobrota je usko povezana s unutrašnjim mirom. Najbolje akcije su one koje su su učinjene za dobrobit drugih, a ne za vlastitu dobrobit. Zapamtite da cilj ne opravdava sredstvo. Nemojte prestati raditi dobre stvari samo da biste dobili zasluge za to.

Ne činite dobra djela kako bi vas drugi pohvalili ili nagradili, činite to za sebe i činite kada niko ne gleda. 2. Živite u sadašnjosti: Ovo je osnovni i najbitniji princip. Živite danas, usmjerite svoje prisustvo na sve ono što volite raditi i u čemu uživate. 



3. Budite zahvalni na onome što imate: Nivo vaše sreće raste kada više cijenite stvari koje imate i volite, i kada manje pridajete važnost onome što vam nedostaje. Započnite svaki dan navodeći tri razloga zbog kojih želite zahvaliti životu. 

4. Vodite računa o ličnim odnosima: Vaš nivo sreće raste kada se brinete o dragim ljudima. U tu svrhu povežite se više sa porodicom, prijateljima i dragim ljudima. Cijeni svaku osobu na osnovu onoga kako se ponaša prema vama i kako se osjećate pored nje.



5. Uočite razliku između onoga što ovisi o vama i onoga što ne ovisi: Ovo je još jedan od osnovnih principa unutrašnjeg mira. Ne trudite se da promjenite nešto što nije u vašoj moći, i promjenite sve što mislite da možete promijeniti na bolje. Sreća nije destinacija, već se postepeno gradi i uči.

Pokreće Blogger.