Započnite dan sa namjerom da bar jednog čovjeka usrećite - Životne mudrosti čuvenog filozofa

Friedrich Nietzsche je svojim literarnim djelima i stavovima uticao na generalnu svijest čovječanstva. U nastavku donosimo neke od njegovih najljepših citata. 


“Najbolji način da se svaki dan započne dobro jeste da pri buđenju mislite da bi toga dana barem jednoga čovjeka trebali obradovati.” “Ako čovjek svakog dana stoji na ivici i gleda u ambis, jednog dana će i ambis pogledati u njega.” “Budite od onih koji unaprijeđuju svijet i čine ga boljim.”

“Da, ima u meni nešto neranjivo, nepokopljivo, nešto što raznosi stijene: To se naziva moja volja. To šutljivo i nepromijenjeno korača kroz godine. Hoće ići svojim putem sa mojim nogama, moja stara volja.” “I nanese li ti neki prijatelj zlo, reci mu: 



Opraštam ti što si mi učinio; ali to što si sebi učinio – kako bih ti mogao to oprostiti!” “Ko ima "zašto" zbog kojeg živi, može se nositi s gotovo bilo kojim "kako".” “Ljubav je stanje u kojem čovjek vidi stvari onakvima kakve nisu.” “Ljubav je laž i iluzija, jer postoji samo strast, želja za moći i moć.”

“Ljubav prema jednome ostavlja dovoljno prostora za mržnju prema mnogim drugima.” “Najtiše riječi donose buru. Misli koje dolaze nečujna koraka upravljaju svijetom.” “Ne vjeruj onima koji mnogo govore o svojoj pravednosti.” “Našu sujetu je najteže povrediti upravo onda kad je povređen naš ponos.” 


“Nije me potreslo to što si me lagao, nego što ti više ne vjerujem.” “Prava ljubav razmišlja o trenutku i o vječnosti, ali nikada o trajanju.” “Šutnja je gora; sve prešućene istine postanu otrovne.” “U mržnji je strah.” “Voljeti preko i iznad vašeg ja, tome se morate naučiti jednog dana, naučite se da volite.” “Zrelost muškarca: to zvači ponovo steći ozbiljnost koju je čovjek imao kao dijete u igri.”

Pokreće Blogger.