Drugi će vrijeđati dok vide da to mogu: 5 situacija u kojima nikome ne bi trebali ćutati

Shvatite da su samopoštovanje i poštovanje usko povezani, dok poštujete sebe i drugi će vas poštovati.


1. Manipulacije: Možda primjetite da vam prijateljica laska samo kada njoj to paše - vjerovatno pokušava manipulisati vama. Vjerovatno vam prvo uputi kompliment pa ubrzo nakon toga nešto zatraži. Padajući na ovu manipulaciju ispadate jako naivni. 

Kažite manipulatoru sve direktno, šta mislite o njemu i njegovim metodama - i biće vam mnogo lakše živjeti. 2. Loše namjere: Kada osjetite da neko ima loše namjere sa vama ne ćutite o tome. Takvim ljudima treba stati na crtu i pokazati im da ne mogu se ponašati sa drugim ljudima kako oni žele. 



3. Ponižavanje: Ako vas neko ponižava, svjesno ili nesvjesno, direktno ili indirektno - ne ćutite mu. Sve dok ćutite ta osoba će smatrati da ima pravo i dalje da vas ponižava. 4. Obmane: Prevara je dokaz problema u odnosima, ćutati o tome ni u kom slučaju ne treba. 

Iza prevare, pogotovo ako ste prevareni od nekoga vama bliskog, uvijek se krije neki problem o kojem treba razmišljati - i pričati. 5. Prinuda: Svaki čovjek ima svoje principe, koje kada naruši gubi samopoštovanje. 



Možda, prisiljavajući vas da učinite nešto što je neprihvatljivo za vas, sagovornik vam obeća neke prednosti, pa nasjednete da će vam to koristiti. Ali imajte na umu da nije dogovor ono u čemu ima uslovljavanja. Ako neko želi da vam ponudi nešto dobro uradiće to bez da postavlja neki ultimatum.

Pokreće Blogger.