Dijete zauvijek pamti kad ga roditelj uvrijedi: 18 pravila mališana koje bi roditelji trebali poštovati

Jedno djete možda izgleda snažno i izdržljivo, ali često je krhkije nego što mislite. U nastavku pročitajte 18 pravila jednog mališana koje bi svi roditelji trebali imati na umu.


Nemojte me razmaziti, jer znam da niste dužni ispuniti svaku moju želju. Ne uljepšavajte mi istinu, recite kako stvari stoje. Ne dopustite mi da stvorim loše navike, biće teže kasnije naučiti se na prave. Nemojte da se osjećam kao da moje mišljenje nije važno. 

Nemojte me ispravljati i ismijavati u prisustvu drugih ljudi, to se pamti. Nemojte da se osjećam kao da su moje greške strašni zločini. Nemojte me svo vrijeme štititi od posljedica mojih postupaka, moram naučiti razumjeti da akcija ima reakciju. 



Ne obraćajte pažnju na sitne gluposti koje radim, ponekad samo želim da dobijem pažnju. Nemojte se previše sikirati kad kažem da vas mrzim - ne mrzim vas, ali pobunim se protiv vaše moći. Ne ponavljajte sve sto puta, inače ću se pretvarati da sam gluv. 

Ne dajte nepromišljena obećanja, uznemiriću se ako ih ne ispunite. Ne zaboravite da još uvijek ne mogu ispravno objasniti šta osjećam. Ne zahtijevajte od mene istinu ako ste ljuti, inače mogu iz straha slagati, i sa tim naviknuti se na laž. 



Ne ostavljajte moja pitanja bez odgovora, ili ću potražiti odgovore negdje drugdje. Nemojte reći da su moji strahovi nevažni. Užasno su važni. Ne pretvarajte se da ste savršeni i da ne pravite greške. Užasno ću se uznemiriti kad saznam da nije tako. 

Nemojte misliti da je ispod vašeg dostojanstva da mi se izvinite. Ako se izvinete kad pogriješite, postavljate mi dobar primjer. I posljednja stvar - sjetite se da ne mogu odrasti u sretnu osobu ako me kod kuće ne vole dovoljno, ali to već znate!

Pokreće Blogger.