Ako ne pomognete sami sebi - Niko drugi neće: 8 psiholoških savjeta za srećniji život

Ako osjećate stres, nije bitno da li je u pitanju posao ili nešto lično, prva stavka je da identifikujete uzrok. Ako ne preuzmete kontrolu nad situacijom, sve će se samo pogoršati. 


Ključ u dobroj odbrani od stresa je da pokušate izgraditi emocionalnu jačinu, kontrolišete situaciju i zamislite pozitivan ishod. Šta vi možete da učinite da se izborite sa stresom? Evo nekoliko psiholoških savjeta. Budite aktivni: Vježbanje neće učiniti da stres nestane ali će redukovati nivo stresa, emotivnu napetost, raščistiće vam misli i omogućiti da smirenije pristupite problemu. 

Preuzmite kontrolu: Ovo je u suštini rješenje svakog problema. Ako mislite na način ''nikada neću uspjeti da riješim ovaj problem'', vaš stres će se samo pogoršati. Potez u kojem vi preuzimate kontrolu nad rješavanjem problema će vam pomoći da se osnažite i to je ključni sastojak u pronalaženju rješenja.



Povežite se sa ljudima: Podrška kolega sa posla, prijatelja i porodice može olakšati vaše probleme i pomoći vam da sagledate stvari iz drugog ugla i na drugačiji način. Ako se ne povežete sa ljudima, nećete imati kome da se obratite kada vam zatreba pomoć. 

Aktivnosti sa prijateljima nam pomažu da se opustimo, jer je poznato svima da je smijeh najbolji relaksant za stres. Imajte vrijeme samo za sebe: Iako smo gore naveli da vam je socijalizacija neophodna isto tako vam je potrebno vrijeme koje ćete izdvojiti samo za sebe. 



Odvojite bar dvije večeri sedmično u kojima ćete priuštiti sebi kvalitetno vrijeme nasamo radeći stvari koje volite. Postavljajte sebi izazove: Postavljajući sebi ciljeve i izazove, poslovne ili privatne, kao što je učenje novog jezika ili novi sport, pomaže vam da izgradite samopouzdanje. Taj pristup će vam pomoći da se oslobodite stresa. 

Pomozite drugima: Pomaganje ljudima koji se nalaze u lošijoj situaciji od vaše pomoći će vam da vaše probleme sagledate iz druge perspektive. Što više pružate zadovoljnije i ispunjenije se osjećate. Ako nemate vremena da volontirate, učinite neku sitnu uslugu nekome svaki dan. Garantujemo da ćete se osjećati bolje. 

Radite pametnije, ne više: Raditi pametnije znači – stavljati posao u prioritet, koncentrisanje na zadatke koje obavljate, umjesto na krajnji cilj – to će napraviti ogromnu razliku.  Uvijek tragajte za pozitivnom stranom svake priče, za stvarima na kojima ste zahvalni. Ljudi obično ne cijene ono što imaju – neka vaša čaša uvijek bude polupuna umjesto poluprazna. 

Prihvatite stvari koje ne možete da promijenite: Da negativno postane pozitivno nije uvijek moguće. Pokušajte da se koncentrišete na stvari iznad kojih imate kontrolu i prihvatite one nad kojima nemate. Shvatite i prihvatite da u nekim slučajevima ne možete da učinite ništa.

Pokreće Blogger.