U svim nedaćama postoje zadatak i svrha - Psiholog o smislu života

Niko nam nije obećao da nas na ovom svijetu čekaju med i mlijeko, niti da će biti sve lako.


Viktor Frankl je poznati austrijski psihoterapeut, psiholog i filozof. Donosimo inspirativne odlomke iz njegove knjige "Reći životu DA!". Čovjek koji je izgubio unutrašnju čvrstinu može propasti vrlo brzo. Tipična fraza kojom takav čovjek odbacuje sve pokušaje da se oraspoloži je: 

"Nemam šta više da očekujem od života." Šta mu na to reći? Kako izraziti svoje neslaganje? Ni jedan čovjek se ne može porediti sa drugim, kao što se ni jedna sudbina ne može porediti sa drugom, i ni jedna situacija se ne ponavlja na isti način - svaka zahtijeva od čovjeka drugačiji obrazac djelovanja. 



 Nekada konkretna situacija zahtijeva od njega da pokuša aktivno da oblikuje svoju sudbinu, nekad da iskoristiti šansu i da vrijednosti ostvari kroz uživanje, a nekada jednostavno da prihvati svoju sudbinu. Poenta je da je svaka situacija jedinstvena, neponovljiva.

I u toj svojoj jedinstvenosti i konkretnosti provlači se samo jedan jedini odgovor na pitanje - onaj pravi. Dok god sudbina nameće čovjeku stradanje, on mora da vidi u tom stradanju zadatak i to jedinstvenu svrhu. On mora da spozna jedinstvenost svoje patnje - jer u univrezumu ne postoji ništa slično. 



Niko ga ne može osloboditi te patnje, niti može umjesto njega neko drugi da trpi. Međutim, ako mu je data takva sudbina, da podnosi to stradanje, u tome je sadržana jedinstvena šansa za neponovljiv podvig.

Pokreće Blogger.