Poniženje je boriti se za nekog ko je loš prema vama: 5 situacija kad se ne bi trebali boriti za vezu

Za ljubav se vrijedi boriti ali samo u onim situacijama kada ljubav ima perspektivu i budućnost.


Problem je što mnogi misle da se za ljubav treba boriti čak i kada se nađu u lošoj fazi veze, gdje partneri jedne druge omalovažavaju ili vrijeđaju. Borba za takvu vrstu veze je borba sa vjetrenjačama. Bračni terapeut dr. Gary Brown smatra da bi se za vezu trebali boriti samo u određenim situacijama. 

Borba za vezu znači da nećete odustati samo zato što stvari među vama nisu uvijek fantastične. To znači biti s nekim u dobru i u zlu. Da razjasnimo - to ne znači da trebate ostati s nekim ko vas ponižava. I to ne znači da se trebate boriti za nekog ko je prema vama loš.



Ako osjećate da nema poštovanja prema vama ili vas na neki drugi način omalovažava, imate pravo iz takve veze izaći čim ste spremni. Ne treba se boriti za toksičnu vezu, niti za onu u kojoj se stalno svađate, kaže dr. Brown. Najbolji način da shvatite je li vaša veza vrijedna borbe je da sagledate širu sliku. 

Ako ste se susreli sa problemima, to ne znači da je vrijeme za prekid. Ako ste stvorili čvrste temelje koji se baziraju na povjerenju i uzajamnom poštovanju, onda imate stabilnu vezu kakvu oboje želite. Dr. Brown kaže da u vezi uvijek morate uzeti u obzir još jedan faktor: sličnost u razmišljanju. 



Znate da je veza vrijedna borbe ako ste kompatibilni u barem 80 posto stvari koje su vam oboma važne - uključujući zajedničke vrijednosti i pogled na život. Oba partnera moraju učestvovati u promjenama i kompromisima. Ako ste oboje spremni preuzeti odgovornost za svoje ponašanje te želite uložiti dodatni trud da se situacija popravi, vaša veza možda je vrijedna borbe.

Pokreće Blogger.