Istraživanja pokazuju da psi osjete čovjekove emocije: 5 razloga zašto je dobro imati psa

Kako smo doznali, psi mogu pratiti naše pokrete, čitati naše izraze lica, pa čak i osjetiti naše emocije.


Istraživači su otkrili da kombinacijom informacija različitih čula psi oblikuju apstraktne prikaze pozitivnih i negativnih emocionalnih stanja kod ljudi. Na taj način psi mogu procjeniti kako se čovjek osjeća i u kome je emocionalnom stanju.

Eksperimente je izveo tim stručnjaka za životinje i psihologa sa Univerziteta u Lincolnu u Velikoj Britaniji i Univerziteta u Sao Paulu u Brazilu. Rezultati, objavljeni nedavno u časopisu Royal Society Biology Letters su iznenadili mnoge ljude.



Naime, ovim eksperimentom su otkrili su da su psi proveli znatno duže vremena gledajući izraze lica koji se podudaraju s emocionalnim stanjem vokalizacije. „Ono što smo otkrili je da bi psi, kad bi čuli pozitivne zvukove, duže gledali na pozitivna lica;

A kada bi slušali negativne zvukove, duže bi gledali na negativna, bijesna lica, ”dodao je De Souza Albuquerque. Studija pokazuje da psi mogu odrediti u kakvom emotivnom stanju se čovjek nalazi. To znači da psi moraju imati sistem interne kategorizacije emocionalnih stanja. 



Ako ste od onih koji se dvoume da li da nabave psa evo nekoliko razloga zašto biste to trebali učiniti: 1. Ako ste usamljeni pas će vam biti odlično društvo. 2. Oni čine razne gluposti zbog kojih se svakodnevno smijemo. 3. Zavisno od rase psa, oni umiju biti zaista odlični prijatelji. 4. Ljudi koji imaju psa su obično bolje raspoloženi. 5. Sa psima smo više aktivni.

Pokreće Blogger.