Životne lekcije koje bih voljela da mi je neko rekao prije: Vrijeme je da sebe stavimo na prvo mjesto

Dijelim ovo pismo u nadi da ćete i vi napisati jedno ljubavno pismo sebi, i da vas podsjetim da je jedina ljubav koju trebate ljubav prema samoj sebi. 


Draga Ja. Mi se poznajemo odavno, od samog početka. Mi smo 100% povezane na način na koji to niko nikad neće moći da razumije. Bile smo tu jedna za drugu i stajale jedna uz drugu. Ponekad plačući pod tušem, ponekad praveći frku po kući, ali smo uvijek bile ti i ja.Uvijek i zauvijek... 

Rijetko ti kažem koliko te volim. Koliko ti se divim. Koliko si lijepi i brižna, inteligentna i jaka. Da si moj junak. Trebalo je da ti kažem da ignorišeš ruganje i kikotanje. Da ne brineš o tuđim mišljenjima. Da se ne stidiš onoga ko si. Da se ne bojiš biti drugačija. 



Najgore od svega, ja sam trebala ignorisati ruganja i kikotanje, nije me trebalo biti briga šta ljudi misle. Jer radeći to, rekla sam grozne stvari kojim sam te osramotila. Uzimala sam te zdravo za gotovo.. Rekla sam da nisi dovoljna. Da ću te voljeti samo ako budeš bolja učiteljica, bolja supruga, bolja prijateljica, bolji pisac. 

Da ću te poštovati samo ako budeš imala više samopouzdanja i budeš više društvena. Da si imala manje pjegica, da si jela manje ugljenih hidrata, da si bila veći avanturista i debelokožac, da si bila majka, da si postigla sve svoje ciljeve... Rekla sam ti stvari koje ne bih ni najgorem neprijatelju, a ti si to prihvatila i shvatila lično svaku izgovorenu riječ. 



I zbog toga sam te izgubila. Trebala sam biti tu za tebe. Trebala sam se brinuti o tebi. Trebala sam se jače boriti da budem osoba kakvu zaslužuješ. Trebala sam te štititi, braniti i njegovati. Toliko mi je žao što sam te iznevjerila. Žao mi je što sam te povrijedila, što sam te ostavila, što te nisam podsjećala svakog trenutka svakog dana koliko si divna. 

Ti si značajna, ti vrijediš, ti si lijepa, ti si pametna, ti si jaka, ti si dovoljna. Znam da prolaziš kroz teške trenutke, i da ti život nije ispao onakav kakvim si se nadala da će biti. Znam da si razočarana i ponekad se osjećaš kao da si sama po sebi jedan veliki neuspjeh, ali istina je: 

Ti nisi neupjeh i nikada nećeš biti. Jaka si, hrabra i iskrena i sve ćeš prevazići. Ne trebaš ničije odobrenje, prijateljstvo ili ljubav da bi bila cijela. Zajedno smo dovoljne. Osvojićemo ovu novu budućnost. Čuvam ti leđa i ovaj put neću otići. Nikada. Ovaj put ću te staviti na prvo mjesto. Poštovaću te i čuvati. S vječnom ljubavlju, Ja.

Pokreće Blogger.