Psiholozi objašnjavaju: Za krizu srednjih godina često su odgovorne greške koje činimo u 30-ima

Psiholozi su sa svojim istraživanjima došli na zaključak da su za krizu srednjih godina često odgovorne greške koje mnogi čine u svojim tridesetim godinama. To su sljedeće:


1.Naglo mijenjate život. Postoji kategorija ljudi koja ima određene planove koje žele ostvariti do 30. godine. Trebaju se vjenčati, imati dijete, izgraditi karijeru i do tada kupiti kuću. Ako nešto pođe po zlu s tim planom, kreće histerija i nezadovoljstvo. Život obično ne ispadne kako smo planirali i to je nešto što moramo prihvatiti.

2. Provodite vikende na kauču uz brzu hranu i tv. U opuštanju na sofi nema ništa loše, ali ako sve vikende provedete ovako, vrijeme je da razmislite o svom psihološkom zdravlju. Umjesto ovoga mnogo bolje za vaše mentalno I fizičko zdravlje bi bilo da vikende provedete uz neki sport, ili družeći se s prijateljima. 



3. Činite nepromišljene greške. Da li zaista želite istetovirati nešto kako bi se osjećali mlađe? Prije nekoliko godina bilo je moderno tetovirati leptire na leđima. Kasnije su svi zaključili da je to previše banalno. Ako se odlučite za tetovažu, dobro razmislite. Crtež na vašem tijelu trebao bi ići uz vašu ličnost jer će vam biti saputnik do kraja života. 

4. U strahu od starenja podvrgavate se raznim zahvatima. Možda se bojite da ćete vidjeti nove bore na čelu pa ćete ih htjeti odmah ukloniti. Uredu je raditi na sebi, ali ne dozvolite da vam to postane opsesija. 6. Ne oblačite se u skladu sa godinama: Kada pređete tridesetu možda ćete posegnuti za mladalačkom odjećom kako bi prikrili svoje godine.



Sa tim očajničkim postupkom ne samo da nećete izgledati mlađe već ćete ispasti smiješni.
7. Vraćate se mladalačkom načinu života. Prihvatite svoje godine i zrelost kao nagradu, a ne kao kaznu. Poslije tridesete niste više dijete i za vas više nisu noćni klubovi. Više vam priliči da pronađete zadovoljstvo u dobroj knjizi ili uz bliske prijatelje.

Pokreće Blogger.