Zašto mnoga djeca u majci vide neprijatelja: Ako planirate biti strogi uradite to kako treba

Ponekad djeca u roditeljima, često majci, vide neprijatelja jer strogoća koju provode je za njih previše.


Gotovo je univerzalno saznanje da djeca imaju tendenciju da se stvarno loše ponašaju kad god su njihove majke u blizini. Ali zašto je to tako? Postoji li naučni razlog za to? Je li to sve u vašoj mašti? Pa ne. To nije sve samo rezultat vaše mašte. 

U stvari, postoji istraživanje koje se zapravo dublje pozabavilo ovom temom kako bi ljudi (posebno majke) mogli bolje razumjeti taj fenomen. Mnogi psiholozi su tvrdili da ta iskustva nisu samo anegdotska i kažu da postoji vrlo jasan razlog zašto se djeca ponašaju tako oko svojih mama. 



Kad dijete odraste u sretnom i zdravom kućnom okruženju, tada to dijete zna da dom uvijek može vidjeti kao utočište. Oni mogu smatrati da je domaćinstvo mjesto sigurnosti i utočišta. Da, ta djeca znaju da postoje određene posljedice koje dolaze s lošim ponašanjem. 

Djeca razumiju da postoje određena očekivanja koja moraju ispuniti ako se nađu u različitim društvenim okruženjima ili će biti odbačeni. Isti tako pamte kada im make daju određena pravila ili ciljeve koje moraju postići i poštovati.



Kao što taj dom za njega predstavlja utočište tako i mnoge stroge majke svojoj djeci izgledaju kao neprijatelji. Ako ste stroga majka i stalno kritikujete djete ono će stvoriti sliku da ste mu neprijatelja. Malom djetetu je teško shvatiti da vi samo imate želju da ga izvedete na pravi put.

U takvim odnosima važno je da mu date do znanja da sve kritike dajete iz najbolje namjere i da mu niste neprijatelj. Dobro je poznato da dijete više voli onog roditelja koji je popustljiviji dok onaj strogi roditelj odaje sliku njihovog neprijatelja.

Nekad je dobro i popustiti, tako potičete dijete da bude ono što stvarno jeste. Ali isto tako ostanite i strogi. Ne želite da dijete od vas radi šta hoće, jer to može razviti lažni osjećaj prava. Roditeljstvo je teško. Ali samo se morate držati toga! To je uvijek proces učennja i u hodu ćete shvatati neke stvari sve više.

Pokreće Blogger.