Zašto su Skandinavci tako sretan narod: 4 životna principa kojima se vode i uživaju u životu

Skandinavci se smatraju najsretnijim narodom prema naučnim istraživanjima. Oni imaju specifične životne principe i čini se da svi mi možemo nešto naučiti od ovih veselih nacija. 


1.Skromnost i poštovanje prema drugima. U nordijskim zemljama postoji Janteov zakon, skup pravila koja podvlače ponašanje prema pojedincima: Ne mislite da ste nešto posebno. Ne mislite da ste bolji od drugih. Ne mislite da ste pametniji od drugih. Ne mislite da znate više od drugih... 

Drugim riječima budite skromni i ne smatrajte drugima ništa lošijim od sebe. Ovaj zakon pomaže u stvaranju izuzetno prijateljskog i kooperativnog društva. Skromnost i poštovanje drugih visoko su cijenjeni. Štaviše, ovaj zakon obeshrabruje ljude da budu arogantni i bahati. 



2. Balans između posla i porodičnog života. Skandinavci znaju koliko je važno posvetiti vrijeme porodici. Većina kancelarija u Danskoj zatvara se u 17:00. Štaviše, Danci nikad ne rade prekovremeno. U Švedskoj su neke kompanije otišle još dalje i prešle su na šest sati radnog dana u namjeri da povećaju produktivnost i sreću. 

Porodice često izlaze u park, bave se sportom i putuju sa rodbinom. 3. Porodična okupljanja uz ognjište. U Danskoj, postoji jedna sjajna riječ koja znači stvoriti ugodnu atmosferu i uživati u dobrim stvarima u životu s prijateljima i rodbinom: "hygge". Sjediti uz vatru hladne noći, nositi topli džemper, piti vino i jesti ukusnu hranu. 



To je definitivno "hygge", a to je nešto što svi mogu iskusiti i imati koristi od toga. Hygge se odnosi na solidarnost, udobnost, podršku i pažnju vaših najbližih i najdražih. 4. Realna očekivanja. U svojoj knjizi "Sretan kao Dan", Malene Rydahl raspravlja o ključevima sreće Skandinavaca. 

Jedna od najvažnijih tajni srećnijeg života je sposobnost formulisanja realnih očekivanja - ali nemojte prestati sanjati i postavljati ambiciozne ciljeve! Ako upoređujete sebe s drugima, to vam neće pomoći da postanete srećniji. Skloni smo upoređivati svoj život s onima iz društvenih medija. Međutim, ova poređenja imaju tendenciju da nas obeshrabre. Prestanite mjeriti svoje uspjehe u odnosu na druge i radujte se onome što imate.

Pokreće Blogger.