Savjeti za roditelje ženske djece: Djevojčice najviše uče iz odnosa oca prema majci

Roditelji koji imaju djevojčicu trebaju znati da se od njih očekuje mnogo truda jer su one veoma delikatne i osjetljive. Ako želite izvesti svoju kćerku na pravi put važno je da znate neke stvari.


Ako majka nesvjesno ne poštuje muškarca, takvi će se stavovi prenijeti na njenu kćer. Bez obzira na to kako se žena sama odnosi prema muškom rodu, ako želi od svoje kćeri odgojiti sretnu ženu, ona jednostavno mora preispitati svoj stav prema muškarcima. 

Majke često ne pronalaze način da postave ispravne ciljeve djetetu. Pa tako često uče djevojčicu da bude nezavisna i da ima svoja primanja. Takve riječi stvaraju osnovu da će djevojčica željeti nezavisnost i neće imati ženu izgraditi jaku porodicu. Isto tako je pogrešno savjetovati žensko dijete da se treba dobro udati. 



Tada bi mogla zapustiti školovanje i krenuti u potragu za imućnim muškarcem što se u većini slučajeva ne završava dobro. Važno je objasniti kako su obe sfere života podjednako bitne i da je dobro da pronađe balans. Često majke, fokusirajući se na činjenicu da je supružnik dužan osigurati porodicu, ne uče svoje kćeri kako se žena treba ponašati sa svojim mužem kako bi on postigao životni uspjeh. 

Mnogo toga zavisi od supruge: ona će dati razumne savjete i podršku u teškim vremenima. Od 3-4 godine, kćer počinje osjećati nježne osjećaje prema ocu, ona pokušava privući pažnju oca. I važno je da se otac prema svojoj kćeri odnosi nježno i s ljubavlju, njegujući odnos prema njoj poput princeze. 



I veoma je bitno kako djevojčica vidi odnos oca prema majci. Kad djevojčica ugleda tatin odnos pun poštovanja prema majci, ta majka će postati  njen idol, ona će kasnije željeti istog takvog muškarca za sebe, koji će je voljeti i poštovati baš kao što je njen otac njenu majku, i neće je zanimati loši muškarci.

Kao što se tata odnosi prema mami, takvog će ona pokušavati naći u budućnosti. Još jedna vrlo važna stvar u odgoju djevojčice: Važno je da je hvalite svakodnevno, čak i za sitnice koje učini, tako je podstičete da bude još bolja. Djevojke rastu sa pohvalama. 

Hvalite svoju kćerku upravo takvu, zbog onoga što jeste. Korisno je kod djevojčice razviti osjećaj vlastite vrijednosti. Važno je izgraditi odnos povjerenja sa svojom kćerkom kako bi ona imala priliku da vam otkrije svoja iskustva u budućnosti i održite prijateljske odnose.

Pokreće Blogger.