Savjeti psihologa za roditelje: Da vaše kćerke ne bi krenule lošim putem naučite ih 14 lekcija

Većina mojih klijenata su žene, kaže psiholog Oksana Fadeva. S depresijom, i raznim problemima.


Sve one imaju jedan problem - nesposobnost da se oslone na sebe, vjeruju sebi, osjećaju se živima i prilagodljivima. Postoje djevojke koje su prirodno previše empatične i neurotične. One sažalijevaju svakoga u kome primjete malo tuge.

To su one koje spašavaju mačiće s ulice i pomažu svima - i kome treba i kome ne treba. Imaju previše anksioznosti, a za to je vjerovatno kriv i način vaspitanja njihovih roditelja. Kad su roditelji nestabilni, svijet ovih djevojaka klizi u pakao.



Ovo su lekcije koje bi svaki roditelj trebao naučiti svoju kćerku. 1. Naučite kako sami regulisati svoje osjećaje, bez pomoći drugih ljudi. 2. Ne fokusirajte se na tuđu procjenu, već na svoju vlastitu. Jeste li se snašli ili ne? Je li bilo bolje nego juče? Možete li postići ono što ste željeli? 

Sami odgovarajte na ova pitanja. 3. Nikada ne koristite roditelja kao kućnog terapeuta, nikada ga ne preopterećujte se svojim nadama i strahovima. 4. Ako vas nešto muči recite to roditelju. 5. Fizička aktivnost je jako bitna. 6. Škola je bitnija od ljepote. 



7. Dobro je sanjati, ali ne dok ste budni. 8. Imajte kontrolu nad svojim postupcima. 9. Greške su dobre ako se iz njih nešto nauči. 10. Pronađite sebe tako što ćete isprobati šta vam odgovara. 11. Ne režite, poput psa, već lijepo raspravljajte. 12. Poštujte tuđe ukuse koji se ne podudaraju sa vašima. 13. Ne plašite se budućnosti. 14. Živi svoj život.

Pokreće Blogger.