Mihail Kazinik: Oduzimanje djetinjstva djeci zbog učenja je po meni čisti apsurd

Naša današnja moderna škola je škola prošlih vijekova; škola koja, po filozofu Kaziniku, nema smisla.


Ranije je sve bilo jasno - nije bilo drugih izvora informacija osim nastavnika. A sada će svi nastavnici, što se tiče znanja, biti posramljeni pred Internetom. Niti jedan, čak i najbolji učitelj geografije ne zna ni mali dio onoga što je na mreži. 

Svako normalno dijete upiše na internetu jednu riječ i dobije deset miliona informacija, a jadni učitelj geografije i dalje prepričava samo jednu lekciju u knjizi. Apsurd je očit. Školu treba mijenjati, jer sada ona rađa neznanje. Prosto je grozno, a svake godine postaje sve gore i gore. 



Djeci uzimamo deset godina u najboljim godinama njihovog života. A šta dobijamo zauzvrat? Fanove nekih rialiti zvijezda koji su zaluđeni za nedostižnom ljepotom i holivudskim načinom života. Ova djeca proučavaju poeziju Puškina, muziku Mocarta... uče sjajna djela koja ponekad ni odrasli ne razumiju. 

Uče ih i bitne i nebitne stvari koje im možda nikad neće trebati u životu. A nakon svega toga dobijamo djecu koja ne može povezati ni pet zvukova, čiji se desni i lijevi dijelovi mozga ne spajaju, čiji je govor zasićen riječima koje nije predavao nastavnik u školi.



Druga stvar koja je vrlo bitna za odgajanje djeteta a često im se uskraćuje jeste humor. Da, nemaju ga svi, a ako ga nemaju ni nastavnici onda to školovanje nije ni zanimljivo. Školovanje nije vojska, niti zatvor! Jer vidite, svaki čovjek na ovom svijetu radije radi ono što ga zanima nego nešto što mu je predstavljeno kao robija. 

Dijete nije računar i nije akademija. Glavna stvar je da dijete bude sretno. Nemojte mu uskratiti djetinjstvo. Oduzimanje djetinjstva djeci kako bi im se prenijela gomila informacija kojih se nikada neće sjetiti i koje nikada neće koristiti, je čisti apsurd.

Pokreće Blogger.