Ostajanje u toksičnom braku samo zbog djece je za njih gore od razvoda - Psiholog objašnjava

Mnogi parovi koji su došli do tačke razvoda često ostaju u braku samo zbog djece i to je jako pogrešno. 


U takvim slučajevima supružnici se brinu kako će njihov razvod uticati na djecu. Ali zapravo njihova veza je već gotova, a pokušaji održavanja iluzije sretne porodice emocionalno iscrpljuju i vode u toksičnu atmosferu. I djeca se nalaze u toj atmosferi. 

Oni mogu patiti u tišini, nadajući se da će sve biti u redu, ili još gore: osjećati se krivima. 4 razloga zašto su toksični odnosi gori za djecu od razvoda roditelja: 1. Stalni stres. Djeca su vrlo osjetljiva na sve što se događa između njihovih roditelja. Ako su mama i tata stalno u sukobu, djeca doživljavaju stres. 



U stalnom su stresu, umjesto da se osjećaju smireno i brižno kod kuće. To može dovesti do depresije i drugih mentalnih i psiholoških poremećaja. 2. Negativan uticaj na djetetovo samopouzdanje. Stalni sukobi između roditelja pamte se u djetetovoj glavi. 

A to smanjuje njegovo samopouzdanje, samopoštovanje. Dijete osjeća potrebu za ljubavlju, ali je ne dobija na pravi način. 3. Promjene raspoloženja. Toksično porodično okruženje dovodi do psiholoških tegoba. U budućnosti, tinejdžer može krenuti pogrešnim putem.



Djeca u lošim porodicama brzo odrastaju, gubeći tako dio djetinjstva i odrastajući kao izrazito ne-optimistični ljudi. 4. Strah od intimnosti. Otrovna porodica ostavlja traumu iz djetinjstva. Takva se djeca u zreloj dobi plaše bliskosti s drugim ljudima jer vezanost budi bolna sjećanja iz prošlosti. Stoga će se djeca držati distancirano od drugih.

Pokreće Blogger.