"Zbog jedne stvari nikada nećete uspjeti - To je strah od neuspjeha": Mudrosti Paula Koelja

Donosimo nekoliko zanimljivih isječaka iz knjiga Paula Koelja, najpoznatijeg pisca današnjice.


Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče – uključujući i one koje gubimo. Kad porasteš, otkrićeš da si često branio laž, obmanjivao sebe ili patio zbog gluposti. Kada viđamo uvijek ista lica, na kraju ona postaju dio našeg života, a kada postanu dio našeg života, onda žele i da nam ga izmjene.

I ako ne bude po njihovom, nije im pravo. Jer, svaki čovek ima tačnu predstavu kako bi trebalo da živimo život, a nikad nemaju pojma kako treba da prožive sopstveni život. Postoji samo jedna stvar zbog koje nećete moći da ostvarite svoje snove, a to je strah od neuspjeha.



Život je vrtoglavo brz; može u djeliću sekunde da nas baci s nebeskih visina u najdublje dubine pakla I samo onaj ko poznaje granice, poznaje život; sve ostalo je gubljenje vremena, ponavljanje iste radnje, a onda nestanemo ne znajući šta smo zapravo ovdje radili.

Jedan pisac je negdje zapisao da vrijeme ne mjenja čovjeka, niti ga mudrost preobražava. Jedino što može nekoga da navede da promjeni mišljenje jeste ljubav. U ljubavi niko nikoga ne može da povrijedi; svako od nas je odgovoran za ono što osjeća i ne možemo drugog da krivimo za to.



Ljubav nije u drugome, već u svakom od nas i mi je sami u sebi budimo. Međutim, da bismo je probudili, potreban nam je još neko drugi. Univerzum ima smisao jedino ukoliko imamo nekoga s kim ćemo djeliti svoja osjećanja. Na svijetu uvijek postoji jedna osoba koja čeka onu drugu, bilo to na sred neke pustinje ili usred nekog velikog grada. I kada se te osobe sretnu i njihovi pogledi se ukrste, sva prošlost i sva budućnost gube svaki značaj i samo postoji taj trenutak.

Pokreće Blogger.