Dostojevski: "Neke ljude je bolje imati među neprijateljima nego među prijateljima"

Fjodor Dostojevski je ruski književnik ukrajinskog porijekla i jedan od najznačajnijih pisaca istorije.


Ima susreta, čak sa potpuno nepoznatim osobama, za koje se počinjemo interesovati već od prvog pogleda, nekako odjednom, neočekivano, pre nego što ijednu riječ progovorimo. Čovek je sklon nabrajanju svojih nevolja, ali nikada ne nabraja svoje radosti.

Kada bi ih nabrojao onako kako to one zaslužuju uvidio bi da svako ima dovoljno sreće u životu. Ako si se uputio prema cilju i putem počeo zastajkivati da kamenjem gađaš svakog psa koji laje na tebe, nikada nećeš stići na cilj. Nekoga je bolje imati među neprijateljima nego među prijateljima.



Na ovoj planeti možemo voljeti samo s trpljenjem i patnjom. Mi ne možemo drugačije ljubiti, niti znamo i jednu drugu vrstu ljubavi. Prihvatam patnju kako bi dobio ljubav. Žedan sam ljubavi, evo sada, u ovom trenutku, da poljubim, sa suzama, zemlju koju sam ostavio, i ne želim, i neću prihvatiti život na bilo kojoj drugoj.

Postoji srdačnost koja se povjerava svima i svakome, ne računajući na zlobne podsmjehe. Takvi su ljudi uvek ograničeni jer su spremni da sve najbitnije izvade iz srca i polože pred prvog na kojeg naiđu. Život je raj, i svi smo mi u raju, ali mi to nećemo da znamo;



A kad bismo htjeli da znamo, odmah bi sutra na cijelom svijetu nastao raj. Ja imam namjeru da što duže poživim na svijetu… I u poroku svome hoću da do kraja živim, to da znate. U poroku je slađe: svi ga grde, a svi potajno u njemu uživaju.

Pokreće Blogger.