Ljubav pamet ne pita - Mnoge osobe biraju ostati u lošoj vezi i za to ima objašnjenje

Mnogo je onih koji ostaju u lošim vezama čak i kad znaju kako nepovoljno utiče na njihov život.


Svima nam se, tokom života, dešava da napuštamo određene ljude i odnose, situacije i okolnosti u kojima smo se našli. Neretko se desi da, tek kada se na to odvažimo, shvatimo da bi za nas bilo zdravije i konstruktivnije da smo otišli ranije.

Ili kad vidimo nekoga kako se muči u odnosu za koji znamo da nije dobar za nju ili njega, pa nam nije jasno zašto ta osoba ne izlazi iz takvog odnosa ili situacije. Ovde po sredi može biti nekoliko faktora, kao što je to obično slučaj kad je reč o ljudskom ponašanju.



Ovom temom sam se, iz ličnih razloga, aktivno bavila mesecima unazad, baš pre, usred i nakon odlaska iz situacija i odnosa koje sam procenjivala kao štetne za sebe. 1. Dobit koju možemo imati u odnosu iako je štetan: Većina nas je u određenom odnosu zato što nam to donosi neku dobit ili korist.

Sigurno ste čuli da je jedan od najčešćih razloga zašto žene koje su žrtve porodičnog nasilja ostaju u odnosu sa nasilnikom taj što nemaju sopstvene izvore prihoda pa ne mogu da se osamostale, odnosno napuste ga. Dobit je, u ovom slučaju, materijalna sigurnost.



Korist ili dobit može imati mnoge pojavne forme. Ako smo nezadovoljni svojim poslom, a biramo da na njemu ostanemo, onda to isto možemo činiti iz koristi (kao što su sama činjenica da imamo posao, plata, tim u kom radimo i slično). 2. Inercija zbog koje ostajemo u odnosu iako je štetan:

Mnogi ljudski odnosi funkcionišu po inerciji. Tačnije, mnoge ljudske aktivnosti funkcionišu po inerciji. To ne znači da smo loši ili lenji, već prosto – da smo ljudi. Jer, kao što ste možda već primetili, naši mozgovi i naša tela nisu podešeni tako da nam donose radost i zadovoljstvo.

Pokreće Blogger.