Mali savjeti za velike rezultate: Savjeti nutricioniste za savršenu liniju

Jasno je koliko može biti mukotrpan proces skidanja kilograma, pogotovo ako nemate pravo znanje. Zato vam donosimo neke od savejta nutricionista kako da sačuvate ili steknete dobru liniju.


1. Pijte mnogo vode. 2. Radite male promjene: Puno je bolje da postupno uvodite male promjene u svoju prehranu i način života, ali da ih se pridržavate, nego da pred sebe postavite veliki izazov koji nećete moći pobijediti. Dakle, malim koracima krenite ka svom cilju. Na primjer, uzimajte namirnice s manjim udjelom masnoća umjesto da ih skroz izbacite, smanjite količinu kruha…

3. Postavite realne ciljeve: Posljednja stvar koju želite jest gladovanje. Unosite između 1.200 i 1.500 kalorija dnevno i razmislite realno koliko možete smršavjeti za, recimo, mjesec dana. Ako postavite nerealan cilj, ne možete ga ispuniti, a to će vas obeshrabriti da se nastavite boriti.



4. Unosite proteine i vlakna: Povećajte unos proteina i hranjivih vlakana kako biste duže vrijeme bili siti. Uz svaki obrok unosite pomalo proteina, a ako unosite ugljikohidrate, opredijelite se za one koji sadrže dosta hranjivih vlakana – quinoja, riža ili knedle od heljde.

5. Izbjegavajte alkohol: Alkoholna pića sadrže više kalorija nego što biste to pretpostavili, pa je dobro da ih izbjegavate ako želite smršavjeti. Na primjer, kada popijete 175 ml vina, unijeli ste 130 kalorija, a u jednoj krigli piva nalazi se 215 kalorija. 6. Razmišljajte o hrani: Istraživanja su pokazala da, kada nam nešto odvlači pažnju dok jedemo, odnosno ne koncentriramo se na obrok, jedemo puno više.



7. Jedite redovito: Ako želite smršavjeti, jedna od gorih stvari koje možete napraviti jest da preskačete obroke. Prazan želudac i niska razina šećera u krvi dovest će do toga da, kada jednom počnete jesti, nećete se moći zaustaviti. Prejedanje će dovesti do nadutosti trbuha, a neredoviti obroci će vam pokvariti plan o skidanju kilograma.

8. Namirnice koje sadrže dosta vode: Nutricionist preporučuje namirnice s visokim sadržajem vode, jer će vas one brže zasititi, a sadrže manje kalorija. Na primjer, juha ili kuhano povrće su dobar izbor. 9. Izbjegavajte šećer: Hrana koja sadrži dosta umjetnog šećera remeti razinu inzulina i šećera u krvi, zbog čega dovodi do osjećaja gladi i taloženja masnoća u tijelu.

10. Grickajte samo ako baš morate: Grickanje je dobar način da ne dovedete sebe u situaciju da odjednom “umirete” od gladi. Međutim, ako niste gladni, a grickate, to je samo još jedan način da se prejedete. Kada morate “grickati” nešto, birajte zdrave namirnice: kuhana jaja, orahe, sjemenke ili suho voće, salatu…

11. Jedite iz manjih tanjura: Stručnjaci kažu da nas veći tanjuri jednostavno “vuku” da na njih stavimo više hrane, i naravno, da sve to pojedemo. Nutricionist preporučuje da manju količinu hrane poslužite na manje tanjure, jer ćete tako manje pojesti. 12. Jaja za doručak: Istraživanja su pokazala da su jaja najbolji izbor za doručak jer naprave idealnu “bazu” u želucu, pa kasnije tijekom dana nemamo želju grickati nešto.

Ako ne volite jaja, jedite druge namirnice bogate proteinima za doručak: tunjevinu, jogurt u koji ćete dodati sjemenke i orašaste plodove, na primjer. 13. Ne bojte se masnoća: Masnoće ne moraju doprinijeti debljanju ako ih jedete umjereno. Unosite male količine zdravih masnoća, poput onih koje se nalaze u ribi, sjemenkama, avokadu…

Pokreće Blogger.