Sociolog Božović: "Važno je sa kim se družite, od njih možda zavisi vaša sreća"

Prijatelji su veoma važan dio života i oni igraju veliku ulogu u uspjehu i sreći koje čovjek ostvaruje.


Sociolog Ratko Božović kaže da je za ishod prijateljstva odlučujući karakter ličnosti i ljudska vrednost. Važno je sa kim se družite, od njih možda zavisi vaša sreća - “Kaži mi koje prijatelje imaš da bih znao ko si”, zapisao je niko drugi do Niče. To bi trebalo da znači da prijateljstvo odaje sve one koji su se našli u njemu.

Prijatelju se ne vidi samo njegovo lice, nego i njegova senka. Imati prijatelja pravo je bogatstvo, ako je prijatelj pravi. Seneka je smatrao da prijateljstvo ide s ljubavlju i da je ono nespojivo sa strahom. Slobodno izabrano prijateljstvo je stoga važna pretpostavka njegove održivosti - kaže Božović.



"Na pitanje koliko nam pravih prijatelja treba, Oparnica ističe da taj broj nije bitan jer je nekada dovoljan i “jedan, ali vredan”, ali da je taj broj ograničen. - Sve je individualno, pa i potreba za određenim brojem prijatelja.

Međutim, s obzirom na to da svako prijateljstvo predstavlja jedan dubok emotivan odnos, logično je da postoji ograničen broj osoba kojima možemo dati titulu prijatelja - kaže ona. Negovanje prijateljstva je, objašnjava, kao i negovanje vrta i biljaka:



Ako ga ne zalivate, ne menjate zemlju i zaboravite na njega, biljke će uvenuti. - Nekada smo prijatelju potrebni samo da bismo ćutali dok on priča, bez ikakve potrebe da dajemo savete. Tada su aktivno slušanje i adekvatna neverbalna komunikacija jedino, ali ne i najlakše, što se od nas traži.

U drugim situacijama je neophodno da ostavimo ono što radimo i stvorimo se kod svog prijatelja. Prijateljstvo podrazumeva i primanje i davanje, samo što taj odnos ne mora da bude strogo recipročan i izbalansiran.

Pokreće Blogger.