Savjeti frizera: "Opadanje kose bi moglo biti povezano sa ishranom"

Ne kaže se bezveze "ljepota dolazi iznutra", što jasno daje do znanja da hrana igra važnu ulogu u svemu.


Mnogi faktori koji imaju veze sa kvalitetom naše kose zasnivaju se na genetici i starosti. Da li će naša kosa biti ravna ili kovrdžava, plava ili crna, ne zavisi od nas već od majke prirode. Teksturu, debljinu i brzina rasta vlasi takođe kontroliše genetika. Ipak, postoje neke stvari koje možete da učinite kako biste poboljšali kvalitet vlasi, pospešili rast i sprečili opadanje kose.

Jedan od ključnih faktora jeste ishrana. Evo šta treba da jedete da biste imali zdravu i gustu kosu.. 1. Jaja: Jaja su na vrhu naše liste ishrane za zdravu kosu jer sadrže puno proteina i biotina, kao i drugih hranljivih materija poput cinka i selena.



Folikuli dlaka su uglavnom napravljeni od proteina, a nedostatak ovog nutrijenta u ishrani uzrokuje gubitak kose. Biotin je ključni nutrijent za proizvodnju posebne vrste proteina po imenu keratin koji igra važnu ulogu u poboljšanju rasta kose.

 2. Masna riba: Masne ribe poput lososa, haringe i skuše podstiču rast kose zbog koncentracije omega-3 masnih kiselina. Studija koja je obuhvatila 120 žena koje su uzimale dodatak ribljeg ulja i antioksidansa otkrila je da je kod ispitanica kosa u proseku bila gušća, kao i da je manje opadala.



Druga studija je zaključila da dodaci ribljeg ulja mogu značajno da smanje gubitak kose kod žena koje imaju tanke vlasi. 3. Pasulj: Ako želite da smanjite meso, ali ne želite da zapostavite unos proteina, pasulj je savršeno rešenje.

Ali, pored lepe količine proteina, pasulj vašem telu obezbeđuje i gvožđe, biotin, cink i folat, nutrijente koji su neophodni za zdrav rast kose. Osim toga, pasulj je dostupan rokom cele godine, što je takođe prednost.

Pokreće Blogger.