Odgovor na vječito pitanje: Gdje je bolje da djeca odrastaju - Selo ili Grad

Velika je dilema među roditeljima kada je riječ o mjestu odgajanja svoje djece, i mišljenja su podjeljena da li je grad bolji za odgoj djece ili je ipak selo bolje.


Prednosti i mane odrastanja djece u gradu: Oni koji smatraju da je grad pravo mjesto za odrastanje njihove dece i prije nego što se ona rode već pretražuju odgovarajuće stanove. U većini slučajeva grad je stvarno dobro mjesto za djetinjstvo jer pored velikog broja parkova, dječijih igrališta i drugih zanimljivosti koje imaju svi gradovi.

Dijete ima mogućnost upoznavanja velikog broja ljudi što pomaže socijalizaciji djece. Takođe, škole i vrtići su u svakom većem kvartu, što je još jedna prednost odrastanja u gradovima. Neki smatraju da djeca koja odrastaju u gradu, a naročito u velikim centrima, su u prednosti u odnosu na ostalu djecu koja djetinjstvo provode na selu ili manje urbanoj sredini.



To je zato što smartaju da se gradska djeca bolje snalaze u različitim situacijama od djece sa sela. Međutim, odrastanje u gradu može da bude kontra-produktivno. Koliko mogućnosti i prednosti isto toliko i opasnosti i mana. Veća je vjerovatnoća da će gradska djeca, uslijed uticaja sredine i društva, probati neku vrstu nedozvoljenih supstanci u ranoj mladosti.

Prednosti i mane odrastanja djece na selu: Glavna prednost odgajanja djece na selu, i zašto se porodice u najvećem broju slučajeva odlučuju na selo, je zdrav život i prirodno okruženje. Djeca odrasla na selu su zdravija, jer se hrane isključivo voćem i povrćem proizvedenim u bašti domaćinstva, te mesom i mliječnim proizvodima bez aditiva i drugih industrijskih supstanci.



Dokazano je da se čovjek bolje osjeća u prirodnom okruženju drveća, trave i domaćih životinja. Većina djece koja su porasla na selu smatra se “neiskvarenom”, a tu se prvenstveno misli na njihovu naivnost i nevinost što i jesu vrline. Ovo se međutim ne može reći za djecu iz grada koja su prošla razne “ulične škole”, ali se i ovo smatra vrlinom gredske djece.

Djeca sa sela često do škole moraju da putuju i po nekoliko sati i to uglavnom pješke po raznim vremenskim uslovima. Pored toga, nije retkost da se susretnu sa nekom zmijom, lisicom pa čak i vukom. Dostupnost informacija, odnosno informisanost djece na selu nije ništa manja nego kod djece odrasle u gradu.

Upotreba informacionih tehnologija je doprinijela da se informacijama može pristupiti skoro sa svakog mjesta i sa raznih uređaja. Idealno mjesto za odrastanje djece ne postoji. Neka mjesta nude određene prednosti, a druga neke druge prednosti. Ne treba ni čuvati dijete pod “staklenim zvonom”, ali svakako treba dobro razmisliti što je najbolje za vaše dijete.

Pokreće Blogger.