Mišljenje stručnjaka o javnim bazenima: "Djeca i trudnice možda bolje da ih zaobiđu"

Kupanje i plivanje su, za većinu djece, među omiljenim tjelesnim aktivnostima. 


Plivanje pozitivno utječe na tjelesni razvoj, pogotovo na pravilno držanje tijela. Na otvorenom, učinak vode, svježeg zraka i sunca povoljno djeluje na organizam. Ljetni odmor od velikog je značenja, pogotovo za školsku djecu, koja tada mogu u potpunosti zadovoljiti svoju prirodnu potrebu za igrom, slobodnim pokretom i boravkom na svježem zraku.

Uz radost i dobro raspoloženje koje kupanje i plivanje donose, postoje i objektivni zdravstveni rizici. Voda u kojoj se kupamo može biti izvor zaraze odnosno infekcije. Rizik zaraze je to veći što je vodena površina u kojoj se kupamo manja i slabije protočna, jer je tada veća mogućnost prisustva više koncentracije mikroorganizama.



Upravo iz tog razloga za kupanje je najpovoljnije more, a najmanje su povoljne vode stajaćice, odnosno mala jezera i bare. Zdravstvena sigurnost prilikom kupanja u bazenu ovisi isključivo o ljudskom faktoru. Nad svim javnim bazenima vrši se stalni i redoviti zdravstveni nadzor vode (kemijska, mikrobiološka kontrola, izvidi na terenu).

Stručni ljudi provode higijensko epidemiološke i ekološke službe zavoda za javno zdravstvo. Svi javni bazeni su hlorisani, hlor uništava mikroorganizme, međutim neki mikroorganizmi mogu preživjeti i u hlorisanoj vodi i tu nastaje veliki problem.



Među njima je bakterija Cryptosporidium, koja je naročito opasna za malu djecu, trudnice i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, kod kojih može uzrokovati ozbiljniju bolest. Zato je njima bolje da ih zaobiđu. Bonton na bazenu: Korisnici bazena moraju se pridržavati osnovnih higijenskih pravila kako bi se održala zdravstvena sigurnost i prevenirale bolesti.

Bonton na bazenu uključuje tuširanje sapunom i prolazak kroz hiperklorirani jarak oko bazena prije ulaska u bazen (obavezno i nakon korištenja toaleta) te korištenje sanitarnih čvorova. Osobe koje boluju od upale oka, uha i dišnih puteva, kožnih i spolnih bolesti ne smiju se kupati u bazenu.

Pokreće Blogger.