Savjeti majke vegeterijanke: "Svojoj djeci nikada neću davati meso iz nekoliko razloga"

U današnje vrijeme mnogi ljudi se odlučuju da budu vegeterijanci i smatraju da je to bolje.


Lorena i kći Sabina (5) ne jedu meso zbog suosjećanja sa životinjama. No neće joj, kaže, braniti da se predomisli ako u nekom trenu se odluči jesti ga. U njezinoj prehrani rotiram jako puno voća, povrća i žitarica. Moja mama nije jela meso dok je bila trudna sa mnom i ja nikad nisam probala meso.

Slijedom toga bilo je logično da ni moja Sabina (5) ne jede meso. Suprug jede i naš je dogovor da kći bude na vegetarijanskoj prehrani, kaže Zagrepčanka Lorenna Poturica (30). Prema posljednjem istraživanju napravljenom za udrugu Prijatelji životinja, u Hrvatskoj je oko 4 posto vegetarijanaca, što čini oko 160.000 stanovnika.



Dojila sam Sabinu do 3. godine, a dohranu sam počela uvoditi sa šest mjeseci. U njezinoj prehrani rotiram jako puno voća, povrća i žitarica kao što su amarant, proso i kvinoja, pa tofu, sejtan, mahunarke, heljdu, leću... Na dvotjednoj bazi ni jedan dan ne jede isto jelo - objašnjava Lorenna.

Vrlo pažljivo, kaže nadalje, bira što će kuhati kako bi dijete dobilo sve potrebne nutrijente za razvoj. Lorenna kćerkici redovito kontrolira i krvnu sliku, koja je do sada uvijek bila odlična i ništa joj ne nedostaje. - Mi jedemo samo domaća jaja, a mlijeko radim od svih vrsta arašida, a pijemo i kokosovo i sezamovo, koje ima puno kalcija.

 

Ne izbjegavamo potpuno kravlje mlijeko, jedemo i stvari u kojima ga ima. Sabina ide u Waldorfski vrtić, koji ima kompletno vegetarijansku prehranu, pa nije bilo potrebe da tražim neki poseban režim prehrane za nju.

Zna da ne jede meso jer se zbog njega ubijaju životinje i slaže se s tim - kaže Lorenna i napominje da je vegetarijanka zbog suosjećanja prema životinjama. Ipak, ne odbacuje mogućnost da Sabina nekad poželi jesti meso.

Pokreće Blogger.