Granice se trebaju postaviti: "Ako ne vaspitate dijete na vrijeme ono će vama biti roditelj"

Ako ne vaspitate dijete na vrijeme ono će vama biti roditelj i manipulisaće vama.


Vaspitanje sopstvenog deteta nije kvantna fizika. Mnogo je lakše od toga. Ali je potreban trud. To neće raditi sa tolikim uspehom niko sem vas. Naprotiv, vaši temelji vaspitanja toliko moraju da budu nepomerljivi i stabilni, da mogu da odole svim pritiscima društva i škole koji će im se kroz život nametnuti.

Dobro vaspitanje ima četiri temelja: ljubav, granice, poverenje i zdrav razum. Ukratko – sve ono što i treba da usadite detetu, kao dar, u mozak i srce. Vaša baka je lepo govorila – mora da se zna ko je koga rodio. I verujte, stvarno mora. Kad mali čovek zna dokle su njegove granice, znaće da poštuje i tuđe.
To je dobra osobina za život. Granice koje postavljate detetu, nisu ograničenja. Ona ne sprečavaju i ne guše dete, naprotiv, granice služe da dete nauče osnovnim stvarima i da im podare slobodu i sigurnost. Granica nije kad ne dozvolite detetu da skače po barama, nego kad mu objasnite da nikad neće dobiti ništa plakanjem.

Izvoli, hvala, izvini i volim te. Dete mora da zna da koristi ove izraze. I da to iskreno misli. A ne samo kad ode u goste. To ipak neće videti na televiziji, nego od vas. Da li će psovati ili grliti, mrzeti ili voleti ljude i svoje okruženje, vaša je lična zasluga. Zvuči kao velika odgovornost, a zapravo je pravo zadovoljstvo.Vaspitanje je dvosmerna ulica Vi decu učite onome što ste naučili kroz život, a oni vas podsećaju na instinkte i radost igre na koju vi ponekad zaboravljate. I svima je korisno. Nije potrebno da lažete decu, i da im pričate da je svet jedno magično mesto sa leptirima i jednorozima, ali nemojte ih zaraziti ni pesimizmom.

Naučite ih da u nelepom svetu vide lepe stvari i znaju da ih poštuju! Vratite ih prirodi i prirodu njima, pustite ih da sami idu u školu i tako spoznaju svet. Naučite ih da čitaju, pokažite im da muzika može i bez autotjuna i pokažite im kako treba da se ponašaju u pozorištu. Insistirajte da nameštaju svoj krevet, slažu svoje odelo i igračke. Ako to radite umesto njih, neće im koristiti ni sad ni za ubuduće. Naučite decu da poštuju babu i dedu, da komšijama u liftu govore „Dobar dan’’ i da gledaju ljude u oči.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.infpult.info

Napomena: Ukoliko preuzimate sadržaj ovog članka OBAVEZNI ste da nas navedete kao izvor uz linkovanje našeg članka.

Pokreće Blogger.