Manje se pravite pametni a više čitajte - Najčešće pravopisne greške koje mnogi čine

Živimo u vremenu kada su pravopisne greške predmet izrugivanja i ismijavanja. Zato je bolje da uvijek provjerite da li vam je pravopis ispravan kako ne biste bili meta drugih ljudi.


1. Kod prideva i imenica rečca ne srasta sa drugom reči, pa tako imamo nečoveka, neznanje, nezrelog ili nepismenog, a ne – ne čoveka, ne pismenog… 2. Zamenice sa ni se pišu spojeno bez predloga, ali kada se upotrebe s predlogom, on razdvaja sastavnice: ni od koga, ni u što, ni sa čim.

3. Pomoćna reč put piše se spojeno sa brojevima jedan, dva i tri: jedanput, dvaput, triput, ali odvojeno uz višečlane brojeve čiji je poslednji član jedan, uz redne brojeve i zamenice: trideset i jedan put, prvi put, ovaj put; dok se oblik puta uvek piše odvojeno: dva puta, tri puta, nekoliko puta.



4. U spojevima predlog-imenica, spojeno se pišu nova, pomerena značenja konstrukcije: naprečac, zauzvrat. 5. Odvojeno se piše u kratko vreme, ali u značenju sažeto, piše se spojeno: ukratko. 6. Sastavljeno se pišu spojevi prideva koji čine tesnu vezu, podrazumevanu smisaonu celinu.

7. Odvojeno se pišu predloške veze s ličnim zamenicama: preda mnom, sa mnom, uza me. 8. Kada je reč o terminu e-mail / email / mail, u srpskom jeziku, pravilno je imejl ili mejl. Imejl-adresa se piše sa crticom. 10. Prefiksoid foto koji se odnosi na fotografije piše se spojeno u sledećim slučajevima:



Kada je druga sastavnica nesamostalna: fotograf, ali sa crticom ako je druga sastavnica samostalna: foto-atelje, foto-kopija, foto-montaža. 11. Sastavljeno se piše složenica sa prefiksoidom auto kada znači-samo ili sopstveni: autoportret, autobiografija.

Ali kao skraćenica od automobil ili automobilski, piše se sa crticom: auto-trke, auto-put, auto-kamp. 12. Ako se dva formanta pojave udvojeni ili u proširenim vezama, normira se odvojeno pisanje: auto i moto trke. 13. Kada se imeničke i pridevske izvedenice kombinuju s brojevima da bi se izbegle duge reči, deo pisan ciframa se s drugim delom povezuje crticom: 48-časovni, 30-satni.

 14. Crtica se piše kao spojni znak između drugog dela složenice ili izvedenice i prvog njenog dela izraženog ciframa: 75-godišnjak. 15. Pravopis propisuje da je bolje pisati dvadesetak slovima, nego 20-ak. Kombinacije različitih boja pišu se sa crticom: crno-žuta.

Pokreće Blogger.