Naš scenario života pišu naši roditelji: Psihologija roditeljskog uticaja

Često želimo potisnuti činjenicu da mnogo ličimo na roditelje i radimo stvari koje kod njih nismo voljeli.


Psiholog i psihijatar Eric Berne vjerovao je da je naš život programiran u prvih šest godina nakon rođenja. Scenario dobijamo od roditelja. Roditelji igraju veću ulogu u našem životu nego što to mislimo ili želimo sebi priznati. 

Roditelji nam u prvim godinama života pokazuju kako trebamo živjeti i ponašati se. Ono što nam oni usade u mislima u djetinjstvu to ostaje u našoj svijesti ili podsvijesti do kraja života. Sve što u životu dožvimo, siromaštvo ili bogatstvo većinom je posljedica njihovih lekcija kojim su nas učili. 



Srećom, mnogi probiju taj začarani krug pa uspiju gledati na život iz drugih uglova i nisu ograničeni razmišljanjem koje im je nametnuto. Kao što se spominje u knjizi "Bogati otac, siromašni otac" jasno je opisano kako finansijsko stanje utiče na buduće finansijsko stanje djece. 

Ako je roditelj odrastao vjerujući da je najbitnije pronaći osrednji posao i raditi za minimalac tada će takvo ograničeno razmišljanje prenijeti i na svoje dijete. Obratite pažnju na to što vam roditelji govore i čemu vas uče. Slušajte ih, ali uvijek se trudite da saznate i malo više.



Prije nego što trepnete pronaćićete se u istom načinu života kakav su živjeli vaši roditelji a vi ste ga izbjegavali. Ne možete pobjeći od onoga u šta vjerujete, to biste trebali upamtiti. 


Pokreće Blogger.