Istraživanja pokazuju zašto su Finci najsretniji narod: Pomaganjem drugima pomažemo sebi

Koncept sreće se mijenjao kroz istoriju i prije nekoliko stotina godina nije bio isti kao sada. 


Ideja o sreći kao unutrašnjem emocionalnom stanju osobe rođena je tek na prelazu iz 18. u 19. vijek. Danas se više nego ikad pažnja poklanja nadama, željama i osjećajima čovjeka. Naša kultura je previše fiksirana na sreću. Naravno, sreća je dobar dio života, ali ne morate na nju usmjeravati svu svoju pažnju.

Čovjek je društven i stalna želja da bude sretan može dovesti do toga da ne komunicira s drugima. Osim toga, neko želi da doživi brzu sreću, umjesto da razmišlja o tome šta će ga dugoročno usrećiti. Nakon što su saznali da je Finska najsretnija zemlja na svijetu, Finci su počeli proučavati svoju sreću. 



Na primjer, Univerzitet u Helsinkiju sproveo je istraživanje koristeći fotografije na Instagramu, u kojem je pokušao utvrditi kako Finci doživljavaju i opisuju svoju sreću. Sretne fotografije Finaca uglavnom prikazuju društvene odnose (porodica, prijatelji, kolege), selfije, kućni dekor i dom. 

U poređenju sa srećnim fotografijama drugih zemalja, Finci najviše pažnje pridaju prirodi: slike jezera, šuma, zalazaka sunca... To je za njih bila sreća. Još jedno istraživanje sprovedeno je među uspješnim Fincima. Po njihovom mišljenju, ne čini ih srećnim država u kojoj žive, već svakodnevni život. 



Sreća je dovoljna kada su osnovne potrebe zadovoljene. I sami Finci kažu da su obični ljudi i da žive običnim životom. Oni vjeruju u jednaka prava za sve, da finsko društvo svima pruža relativno dobre mogućnosti da krenu naprijed. 

Čak i ako čovjek živi sretno, ne treba zaboraviti na sreću i životnu situaciju drugih ljudi. Iznenađujuće, glavni moralni zadatak mnogih finaca je da se brinu o opštem blagostanju i sreći, kako o vlastitoj tako i o tuđoj. Što nas dovodi do zaključka da pomaganjem drugima pomažemo i sebi.

Pokreće Blogger.