Zašto je muškarcu potrebna žena - Sveštenik Efanov odgovara na pitanje

Naš svijet je čudnovato mjesto i često se zapitamo neke stvari na koje nikada ne dobijemo odgovor.


U online časopisu Foma čitatelji imaju mogućnost da postavljaju sveštenicima pitanja u vezi duhovnosti na šta im oni odgovaraju. Jedan čovjek je postavio neobično, ali ipak shvatljivo pitanje - zašto je muškarcu potrebna žena ako je on stvoren po slici Boga. 

Na to mu je otac Andrej Efanov odgovorio sljedeće: I muškarcu i ženi je potreban muškarac za potpuno ostvarenje svoje ljudske prirode, koja se sastoji od tijela i duše. Kao što čitamo u Knjizi postanka: „I stvori Bog čovjeka na svoju sliku, na sliku Božju stvori ga; muško i žensko stvori ih”. 



Evo kako Sveti Vasilije Veliki tumači ovo: Žena, kao i njen muž, ima čast da bude stvorena na sliku Božju. Priroda oboje je jednaka, njihove vrline su jednake, nagrade su jednake, a kazna je ista. Žena nije slabija. Slabost je svojstvena tijelu, ali snaga je u duši. 

Dakle, rekao bih da je žena stvorena kao par sa muškarcem, jednaki su po dostojanstvu (i zato se žena ne može doživljavati kao nešto što je stvoreno samo radi muškarca. Spolna razlika prije svega omogućava muškarcu i ženi da imaju potomstvo, muškarac sam u tome ne bi uspio.



Iz ovih izjava sveštenika Efanova jasno vidimo da su oba spola jednaka u svemu. Oboje mogu zasebno funkcionisati, i imati svoje živote ali u nekim stvarima se ne bi mogli ostvariti jedno bez drugog. Dakle, naš odgovor bi bio: Muškarac može bez žene, ali i ne mora.

Pokreće Blogger.