Da biste zadržali ili vratili osobu - Morate je pustiti da ode: Psihologija srećnih odnosa

Ne možete mikoga natjerati da ostane u vašem životu, ali sa nekim tipovima ponašanja definitivno možete učiniti da neko poželi otići od vas.


U vezama često postoje dva tipa ljudi. Jedna osoba želi da kontroliše vezu. To je uglavnom osoba koja želi intimnost i kojoj je potrebna emocionalna podrška, pa se trudi da sve konce drži u svojim rukama. Sa druge strane manje zavisna osoba se osjeća snažno. 

Jaka osoba, ona koja se ne trudi da održi kontrolu u vezi vrlo često je takva samo zahvaljujući onom "slabijem" partneru, koji kontroliše. Ta snaga koju osoba misli da ima nije odraz nikakvog integriteta partnera, niti njegovog samopoštovanja ili samopouzdanja. 



U mnogim aspektima veze ove dve vrste ljudi su zapravo jednake. Ona osoba od koje "zavisan" partner traži ljubav ponekad sebe smatra vrijednom osobom jer neko želi njega ili nju kraj sebe, pa zbog toga osjeća samopouzdanje. 

Druga osoba smatra da će, ukoliko pokaže svu ljubav koju nosi u sebi, druga osoba biti uz nju ili njega. Dakle, priča se uvijek završava na onima koji traže i onima koji daju ljubav. Ako se nađete u situaciji da tražite ljubav, da jurite nekoga po svaku cijenu, da ga sustižete, vjerujte mi da tu nema ljubavi. 



Pustite tu osobu. Neka odluči sama šta želi, neka se smiri, neka shvati šta zaslužuje i ka čemu teži. Neka pronađe nekog za sebe. Kada shvati da niko drugi ne trči tako, ne voli ga, ne dokazuje mu ljubav jedini izbor će biti da se vrati nazad. 

Takvim ljudima je potreban neko ko će im iznova potvrđivati koliko su sjajni, kolika im je vrijednost i koliko ljubavi zaslužuju. Ukoliko ih pustite, ne trčite za njima, pomisliće da ste ravnodušni. Ne obraćajte pažnju na to. Uvijek budite svjesni svoje sopstvene vrijednosti i držite se svojih principa. 

To ne znači da treba da prestanete da volite druge, ali budite, prije svega, vijerni sebi. Budite sebi najveća podrška. Vi budite ona osoba koja je samouvjerena, jaka i dovoljna sama sebi. Birajte da ljubav gradite sa partnerom sa kojim ste na istoj poziciji, a ne sa nekim za kim ćete da jurite.

Pokreće Blogger.